Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

ČES uvažuje v Trebišove o stavbe elektrárne za 37 miliárd Sk

Nová elektráreň v Trebišove by mala mať kapacitu ako jadrová elektráreň v Mochovciach.
Nová elektráreň v Trebišove by mala mať kapacitu ako jadrová elektráreň v Mochovciach.

BRATISLAVA - Československá energetická spoločnosť (ČES) uvažuje o výstavbe elektrárne vo východoslovenskom Trebišove za 37 miliárd korún, informoval dnes týždenník Trend.

Výrobná kapacita elektrárne, ktorá by mala mať tri uhoľné a jeden paroplynový blok, má dosiahnuť 885 megawattov. Bola by tak zhruba na úrovni súčasnej kapacity jadrovej elektrárne v Mochovciach. So stavbou by sa mohlo začať v polovici budúceho roka.

Elektráreň by mala stáť v areáli bývalého trebišovského cukrovaru, ktorý vlastní jeden zo spoločníkov ČES. Jeho výhodou údajne je, že je umiestnený v priemyselnej zóne mesta a má natiahnuté energetické prípojky. K areálu tiež vedie aj širokorozchodná železničná trať, čo zjednodušuje prípadný dovoz uhlia z Ruska a Ukrajiny.

Na projekte spolupracujú tiež české firmy. Investičným poradcom je spoločnosť Reform Capital, projekt elektrárne pripravil Energoprojekt Praha. Československá energetická spoločnosť má sídlo v Sečovciach a podľa Trendu zatiaľ nemá väčšie skúsenosti s energetikou. "Samozrejme, počíta sa so vstupom silných nadnárodných partnerov," uviedol Marek Chatrný zo spoločnosti Reform Capital.

Spoločnosť už výber partnera projektu rozbehla. V druhom kole je okrem troch strategických investorov spomedzi energetických spoločností aj jeden finančný investor. "Nejde o lokálne finančné skupiny, ale medzinárodnú investičnú firmu," uviedol Chatrný. Podrobnosti však neuviedol. Konečné ponuky od investorov očakáva v máji.

Záujem spoločností o podnikanie v energetike na Slovensku v poslednom období rastie. Dôvodom je očakávaný nedostatok elektrickej energie po odstavení jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Taliansky Enel, ktorý je väčšinovým vlastníkom Slovenských elektrární, už oznámil, že dostavia jadrovú elektrárne v Mochovciach. Plynová elektráreň sa v súčasnosti buduje pri Leviciach a postaviť ju chce aj nemecký E.ON v Malženiciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu