Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ženy: Získajte lukratívne miesto!

Dobre platenú prácu môžete získať vďaka skúsenostiam a praxi.
Dobre platenú prácu môžete získať vďaka skúsenostiam a praxi.

Nedarí sa vám nájsť prácu, ktorá by zodpovedala vašim požiadavkám? Skúste to zmeniť! Hrubú čiaru za neúspechom môžete spraviť vtedy, ak máte dostatok skúseností a dokážete sa prispôsobiť. Mnohí zamestnávatelia preferujú ženy aj na vedúcich pozíciách, a to kvôli trpezlivému prístupu k podriadeným a obchodným partnerom.

Prijatie do zamestnania je ovplyvňované hlavne vzdelaním a praxou, vekom, no občas aj pohlavím. Vo všeobecnosti platí, že ženy viac inklinujú k iným oblastiam ako muži. Majú menší záujem o technické disciplíny a väčší o humanitné vzdelanie. Neplatí to však ani zďaleka na sto percent.

Muži verzus ženy

Podľa Pavla Uhrinčaťa sa nemusíte obávať „zaútočiť“ aj na top-pozície vo vrcholovom manažmente. Na pohovoroch je dôležité, aké máte skúsenosti. „Poznám ženy, ktoré sú úspešné vo vysokých riadiacich pozíciách. V top-manažmente rozhoduje to, čo dokážete. Myslím, že ženy sú v týchto pozíciách žiadané,“ zamýšľa sa. Nedostatok žien však nedáva za vinu zamestnávateľom. „Je to skôr záležitosť vnímania vlastnej roly - neochota vzdať sa času stráveného s deťmi, s rodinou a priateľmi, muži sa týchto hodnôt vzdávajú ľahšie,“ dopĺňa Uhrinčať.

Šance na úspech

Ženy, ktoré dokážu byť trpezlivé, majú cit a empatiu, sa môžu skvele uplatniť v personalistike či marketingu. „Dáma v pozícii HR manažérky je často vhodným partnerom do mužských manažmentov, kde môže svojou prítomnosťou a vhodným konaním ,obrusovať‘ tvrdé hrany obchodných rozhodnutí. Podobne poznám veľa úspešných žien v pozíciách PR, marketingových, či finančných manažérok, ale aj riaditeľku spoločnosti so strojárskou výrobou,“ dodáva Uhrinčať. Znamená to len jedno, ak ste pracovitá, veríte si a máte za sebou odbornú prax, máte šancu uplatniť sa prakticky kdekoľvek.

Ženy na vysokých pozíciách

Podľa najnovších prieskumov je postavenie žien na slovensku v riadiacich funkciách 37,7 %. Ide predovšetkým o vedúce postavenia podnikov a firiem, ale uplatňujú sa takisto aj pri tvorbe zákonov, či už na komunálnej, alebo parlamentnej úrovni. Len 4 % majú zastúpenie v top-pozíciách, teda vo vrcholovom manažmente.

Ženské zbrane


  • Zmysel pre detail a poriadok
  • Organizačné schopnosti
  • Cit v konaní s ľuďmi
  • Schopnosť robiť viac vecí naraz
  • Skúsenosti
  • Trpezlivosť
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu