Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zdravotne postihnutí: Získajte zaujímavú prácu

Aj napriek vášmu hendikepu, môžete získať zaujímavú a dobre platenú prácu.
Aj napriek vášmu hendikepu, môžete získať zaujímavú a dobre platenú prácu.

Telesné postihnutie, strata zraku alebo sluchu často znamenajú problém získať dobré pracovné miesto. Netreba to však už vopred vzdávať!

Ak máte nadanie na jazyky alebo techniku, skúsenosti a prax z vás môžu urobiť rovnocenného odborníka aj napriek fyzickému hendikepu. Navyše, majitelia spoločností majú zo Zákonníka práce povinnosť vás zamestnať. Nový Čas vám poradí, ako a v ktorých profesiách by ste mohli byť úspešní.

V prípade, že máte problémy s pohybovým ústrojenstvom, máte podľa Pavla Uhrinčaťa z personálnej agentúry HRman šancu uplatniť sa najmä v zamestnaniach so statickým, sedavým charakterom. „Vhodnými oblasťami sú programovanie počítačov, práca v administratíve alebo servisných či call centrách. V takýchto spoločnostiach v súčasnosti pracujú tisíce ľudí,“ konštatuje Uhrinčať. Hľadať zamestnanie sa oplatí aj v oblasti priemyselnej výroby. „Videl som ženu pri tkáčskom stave ako jemnou ihlou pretkáva vlákna. Je to síce pozícia náročná na zrak a jemnú motoriku rúk, no nie na pohyb nôh,“ hovorí Uhrinčať. Podobné pozície môžu byť v krajčírstve alebo pri kontrole kvality.

Iný typ postihnutia


Nepočujúci majú pri hľadaní zamestnania výhodu v tom, že dokážu odčítavať z pier. Takto postihnutí ľudia môžu pracovať všade tam, kde nie sú podstatné rôzne zvukové signalizácie a zariadenia - sirény a podobne. „Predpokladám, že pre ľudí s takýmto obmedzením by mohli byť vhodné rôzne manuálne pracovné pozície či už v elektrotechnickom alebo automobilovom priemysle,“ dodáva Uhrinčať. Pri zrakovom hendikepe môžete naplno využiť svoje nadanie alebo talent napríklad pri učení hudobnej výchovy, tlmočení alebo masérstve.

Zamestnávanie postihnutých


Firma zamestnávajúca najmenej 20 ľudí by zo zákona mala prijať ľudí so zdravotným postihom, a to v počte 3,2 % z celkového stavu zamestnancov. Ak vás nezamestnajú priamo, môžu vám pomôcť zadávaním zákaziek alebo platením odvodov do štátnej kasy. Za neplnenie uvedených povinností musia platiť firmy odvody, ktoré sa vypočítavajú z minimálnej mzdy. V súčasnosti to predstavuje okolo 21 000 Sk ročne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu