Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Máte nízky príjem? Nájdite si ďalšiu prácu

Ešte predtým, ako začnete pracovať v podobnom odvetví, poraďte sa so šéfom. Môže vám totiž hroziť výpoveď.
Ešte predtým, ako začnete pracovať v podobnom odvetví, poraďte sa so šéfom. Môže vám totiž hroziť výpoveď.

Aj vás ničia každý mesiac veľké výdavky, ktoré nestíhate platiť? Pohľad na vyprázdnený účet nebýva veľmi príjemný. O pár tisícok navyše môžete získať druhým džobom, ktorý sa dá zvládať aj popri trvalom pracovnom úväzku.

Jednou z možností sú aj brigády alebo práca na živnosť. Nový Čas vám poradí, čo by ste mali vedieť ešte pred uzavretím ďalšej zmluvy a kedy by ste to mali oznámiť vášmu zamestnávateľovi.

V prípade, že si chcete privyrobiť popri vašom trvalom pracovnom pomere, dobre si tento krok premyslite. Jedna vec je, či to budete zvládať a nebudete domov chodiť unavení, a na druhej strane si overte, či by o tom nemal vedieť váš zamestnávateľ.

Čo hovorí zákon

Podľa Zákonníka práce môžete pracovať i pre niekoľkých zamestnávateľov súčasne. Je len na vás, či si zvolíte ďalší trvalý pracovný pomer, alebo budete pracovať na kratší pracovný úväzok. Pri druhom type zmluvy ide zvyčajne o 20-hodinový týždenný úväzok a využívajú ho napríklad učitelia, ktorí učia v niekoľkých školách naraz. Jednou z možností je aj úväzok na dohodu o vykonaní práce, pričom by ste si mali dať pozor na rozsah. Na takýto typ zmluvy totiž môžete pracovať iba 300 hodín ročne.

Pozor na rozpor

Ak ste už rozhodnutí, že si budete privyrábať inde, pouvažujte, či váš nový zdroj príjmu nie je v rozpore s pracovnou zmluvou, ktorú už máte podpísanú. Preto si radšej pozorne preštudujte ustanovenia, ktoré ste so svojím zamestnávateľom podpísali. Ak napríklad pracujete ako manažér predaja pre jednu firmu, svoju obchodnú stratégiu by ste nemali využívať v inej, podobne zameranej oblasti. V takomto prípade sa ešte pred uzavretím druhej pracovnej dohody poraďte so svojím zamestnávateľom. Môžete sa tak šikovne vyhnúť neskorším problémom a prípadným dôvodom na výpoveď. Ak však ide o prácu, ktorá s vaším trvalým pracovným pomerom nesúvisí, ani ho nijako neohrozuje, nie ste povinní vášmu šéfovi nič hovoriť, ani oznamovať.

Brigádnická činnosť

Aj v prípade, že ste študent, máte šancu pracovať pre viacerých zamestnávateľov naraz. Na dohodu o brigádnickej práci študenta môžu pracovať výlučne iba tí, ktorí majú podľa Zákonníka práce štatút študenta. Pri podpise zmluvy by ste mali predkladať aj potvrdenie o návšteve školy. Pri takýchto typoch dohôd sa nemusíte radiť so svojím šéfom, kde a pre koho ešte pracujete. Pozor však na to, že rozsah práce na jednu dohodu je povolený iba na 100 hodín ročne.

Živnosť

Obľúbeným úväzkom je aj poskytovanie služieb na základe živnosti. Takéto privyrábanie si prináša rovnako výhody ako nevýhody. Vyhovovať vám môže forma spolupráce, čiže ak sa rozhodnete ukončiť ju, neplatí tam žiadna dvojmesačná výpovedná lehota, ale zároveň máte možnosť stanovovať si cenu práce sami. Počítajte však s tým, že si budete musieť sami platiť odvody do Sociálnej poisťovne a podávať daňové priznanie, čo v prípade, že ste zamestnaní na trvalý pracovný pomer, robí zamestnávateľ. Takisto nemáte nárok na zaplatenie dovolenky, no môžete si ju vziať, keď uznáte za vhodné.

Výhody a nevýhody druhej práce

Výhody Nevýhody
prilepšenie o pár tisíc mesačne menej času na záľuby a rodinu
možnosť zoznámenia sa s inými ľuďmi slabšia výkonnosť v trvalom zamestnaní
väčšia rozhľadenosť zvýšená únava
viac pracovných skúseností zdravotné problémy

Ako získať druhý džob

Nájsť brigádu si môžete aj v dennej tlači, pozor však na podvodníkov
Rôzne ponuky na privyrobenie nájdete aj na úrade práce v mieste vášho bydliska
Prostredníctvom pracovných a personálnych agentúr
Cez známych, ktorí vlastnia firmy a potrebujú vypomôcť na pár hodín denne
Prostredníctvom webových stránok s pracovnými ponukami (kariera.zoznam.sk)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu