Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stres v práci: Môže viesť k depresiám, ale aj k infarktu

Stresu možno predísť aj dobrým pracovným plánom a korektnými vzťahmi s  kolegami.
Stresu možno predísť aj dobrým pracovným plánom a korektnými vzťahmi s kolegami.

Nervozita, migréna, ale aj ochorenia žalúdka a srdca - to všetko má na svedomí nenápadný zabijak - stres. Príčiny môžu byť rôzne. Väčšinou však ide o vysoké pracovné nasadenie, nezvládnutie úloh, ale aj dlhodobú psychickú záťaž. Zdravotným problémom môžete predísť dobrou organizáciou práce, dostatočným oddychom a pravidelným prísunom vitamínov.

V prípade, že sa cítite pod neustálym tlakom, skúste sa porozprávať so šéfom. Dobrý manažér by mal dokázať rozdeliť a naplánovať prácu tak, aby boli všetci v tíme približne rovnako vyťažení. Sledovaním atmosféry medzi kolegami, zadávaním úloh včas, dokáže včas zabrániť stresovým situáciám.

Hrozba a ochrana


Lekári, učitelia alebo hasiči – tieto profesie sú nadmerne ohrozené stresom. Psychické vypätie, ktoré trvá dlho, môže viesť k zhoršeniu psychického a fyzického zdravia. Podľa odborníkov sa nedá s istotou povedať, kto je viac pod stresom - či muži, alebo ženy. Platí však, že najväčšie problémy prežívajú ľudia medzi 35. a 44. rokom. V Európskej únii trpí totiž podľa štatistík stresom asi 28 % zamestnancov a je druhou najbežnejšou chorobou z povolania, prvé miesto patrí ťažkostiam s chrbticou (33 %).

Nervozitu alebo iné prejavy stresu nepodceňujte. Aj keď ste doteraz nemali žiadne prejavy zdravotných ťažkostí, buďte opatrní a doprajte si dosť spánku a relaxu. Podľa lekárky Nory Švecovej by si mali dať pozor najmä tí, ktorí majú ťažkosti s vysokým krvným tlakom, srdcom aj žalúdkom. „Stres môže viesť rovnako k infarktom, ako aj nepríjemným problémom so zažívacím traktom, ktoré sa liečia dlhší čas,“ upozorňuje Švecová. K ďalším problémom, ktoré má na svedomí stres, patria aj psychické poruchy ako sú depresia alebo nespavosť. „Športom, vyváženou stravou a pravidelným prísunom čerstvého ovocia a zeleniny si upevníte imunitu a predídete neskorším trápeniam,“dodáva Švecová.

Ako sa brániť

problémy riešte hneď, ako nastanú
všetko si dobre naplánujte
ak si neviete s niečím rady, obráťte sa na šéfa alebo skúseného kolegu
nerozčuľujte sa hneď pri prvej príležitosti
zachovajte si chladnú hlavu
neberte si všetko osobne

Najčastejšie príčiny stresu:

Maximálne nasadenie
Vysoké pracovné tempo
Nudná alebo monotónna práca
Nevhodné pracovné prostredie (hluk, prach, škodlivé chemikálie, vetrania, vibrácie...)
Strach zo straty zamestnania
Zlé vzťahy na pracovisku
Týranie alebo sexuálne obťažovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu