Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pracovný úraz: Na čo máte nárok?

Zobraziť galériu (2)

Nebezpečné pády z výšky, zlomeniny a rezné poranenia - toto všetko na vás môže číhať počas pracovného času. Najviac úrazov a chorôb z povolania vzniká nielen neopatrnosťou, ale aj nebezpečným pracovným prostredím. Kto nesie zodpovednosť v prípade, že sa vám počas výkonu pracovných povinností niečo stane a na čo máte podľa Zákonníka práce nárok?

Ak sa ako mäsiar poraníte pri porciovaní mäsa, alebo sa ako lekár pošmyknete na šmykľavej podlahe cestou do operačnej sály, zodpovednosť za úraz nesie váš zamestnávateľ. Ale pozor! za pracovný úraz sa však nepovažuje to, ak spadnete na ľade alebo zo schodov po ceste do práce alebo z nej, pokiaľ sa to nestane počas vášho pracovného času.

Chorý z povolania


Ak ste pracovali v prašnom prostredí a dostali ste astmu, zodpovedný je zamestnávateľ, u ktorého ste túto chorobu nadobudli. On má povinnosť zabezpečiť všetky podmienky, aby ste chorobe alebo zraneniu predišli. Zamestnávateľ nesie za vás zodpovednosť aj v prípade, že ste chorobu získali i napriek tomu, že boli dodržané všetky povinnosti vyplývajúce z predpisov na zaistenie bezpečnosti. To znamená, že je vám povinný zabezpečiť náhradu mzdy počas práceneschopnosti.

Náhrada príjmu a nemocenské


V prípade, že ste utrpeli pracovný úraz, a potom ste boli práceneschopný, máte za prvých desať dní pracovnej neschopnosti nárok na náhradu príjmu, ktorú vám poskytne zamestnávateľ. Od jedenásteho dňa péenky sa vypláca nemocenské, ktoré vám hradí sociálna poisťovňa. Počas tohto obdobia mzdu nedostávate. Nemocenské sa vypočítava tak, že sa sčítajú všetky mzdy za uplynulý rok (musíte však byť celý čas poistený), vydelí sa počtom odpracovaných dní a vynásobí sa 55 percentami. Konečná suma, ktorá vám po výpočte zostane, je tá, ktorú dostanete na každý jeden deň péenky. K týmto dávkam dostanete aj úrazový príplatok. Prvý až tretí deň vám vyplatia 55 percent z denného vymeriavacieho základu odo dňa péenky, od štvrtého dňa už len 25 percent.

Predíďte chorobám a zraneniam


- Vopred si dohodnite so šéfom podmienky, ktoré potrebujete na bezpečnú prácu.
- Používajte ochranný pracovný odev, ak to vaša práca vyžaduje (prilby, plášte, rukavice).
- Nepreceňujte svoje sily a robte si častejšie prestávky.
- Ak je v budove čerstvo umytá podlaha, kráčajte opatrne.
- Cestou dole alebo hore schodmi nebežte a pozerajte sa pod nohy.

Čo robiť, keď ste sa zranili?


1. Privolajte pomoc, napríklad svojich kolegov, ktorí sa vo vašej blízkosti nachádzajú.
2. Ak nie ste schopný chodiť, požiadajte ich, aby vás odviedli do neprašného
3. Prvú pomoc vám môžu poskytnúť v práci, no v každom prípade by ste mali zavolať zdravotnú pomoc (zlomeniny, hlboké poranenia).
4. Pri akomkoľvek rozsahu zranenia ste to povinný bezodkladne ohlásiť svojmu
5. Ak ide o úraz, ktorý si vyžaduje odškodnenie, zamestnávateľ musí spísať záznam o registrovanom úraze a oznámenie o poistnej udalosti. Tieto tlačivá musí odoslať priamo do Sociálnej poisťovne. zamestnávateľovi.
Pracovný úraz: Na čo
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu