Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

IKEA bude predávať solárne zariadenia pre domácnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTOKHOLM - Švédsky predajca nábytku a bytových doplnkov IKEA vstupuje na trh so solárnymi zariadeniami. Rakúsky denník Die Presse uviedol, že vedenie medzinárodného obchodného reťazca sa rozhodlo do desiatich mesiacov predávať solárnu techniku vo všetkých svojich 17 britských veľkopredajniach.

Rozhodlo sa tak po vyhodnotení pilotného projektu vo svojom londýnskom centre, v ktorom sa priemerne denne predávalo jedno zariadenie. V pondelok (30. 9.) sa ich oficiálny predaj začal v juhoanglickom Southamptone.

Solárne zariadenie od čínskeho výrobcu Hanergy Holding Group stojí najmenej 7000 eur a domácnosti by sa mala investícia vrátiť do siedmich rokov.

IKEA sa však rozhodla investovať do obnoviteľných zdrojov energie aj iným spôsobom. V auguste kúpila veterný park v Írsku. Výroba elektrickej energie zo slnka v Británii, na rozdiel od iných európskych krajín, zatiaľ zostáva na okraji záujmu investorov. Denník Die Presse konštatuje, že sa tomu netreba čudovať. Obloha je v krajine pokrytá oblakmi čiastočne alebo úplne v priemere až dve tretiny dňa.

Predstaviteľ IKEA v Británii Steve Howard pre agentúru AP povedal, že ceny solárnych energetických zariadení v posledných rokoch citeľne klesli a teraz je najvhodnejší čas, aby sa k nimi dostalo veľa spotrebiteľov.

Zákazník dostane za svoje peniaze okrem kompletného solárneho systému aj poradenskú službu jej odborníkov, dizajn a montáž zariadenia, ktorého inštalovaný výkon dosahuje 3,36 kilowattu.

IKEA začala podľa Howarda predaj malých solárnych zariadení v Británii preto, lebo v krajine je cena elektrickej energie pre spotrebiteľov na priemernej európskej úrovni a taká je aj vládna podpora na rozširovanie ekologických zdrojov jej produkcie. Okrem iného umožňuje, aby si ich domácností kupovali na splátky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu