Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ikea sťahuje z predaja mandľovú tortu: Obsahovala fekálne baktérie!

Mandľová torta
Mandľová torta (Zdroj: IKEA)

ŠTOKHOLM - Švédska spoločnosť Ikea sťahuje z predaja v reštauráciách 23 krajín sveta svoju ​​mandľovú tortu. Čínske úrady totiž objavili pri kontrole tohto výrobku koliformné baktérie, ktoré bývajú prítomné vo fekáliách. Informovala dnes o tom agentúra AFP.

Číňania objavili koliformné baktérié v dodávke 1800 kusov, ktoré dorazili zo Švédska do Šanghaja. Všetky boli zničené. "Tieto torty sa vôbec nedostali do našich obchodov," povedala AFP hovorkyňa spoločnosti Ylva Magnusson.

"Obchodné domy v ČR sme počas popoludnia skontrolovali a túto šaržu mandľovej torty s karamelom a smotanou nemáme," povedal hovorca spoločnosti Ikea v Českej republike Petr Chadraba.

Čo sa týka uvedených 23 krajín, išlo podľa jeho informácií o nepatogénne koliformné baktérie. "Spoločnosť sa napriek tomu rozhodla dotknutú šaržu stiahnuť, pretože nezodpovedá našim požiadavkám na kvalitu. Výrobok nepredstavuje žiadne zdravotné riziko," dodal.

Výrobok nazvaný Taarta Chokladkrokant obsahoval neveľké množstvo koliformných baktérií. Mikrobiológ Mats Lindblad zo švédskeho Národného potravinového úradu povedal, že prítomnosť tejto baktérie môže byť dôkazom fekálneho znečistenia, ale nie vždy. Baktéria podľa neho nie je nebezpečná pre ľudské zdravie.

Švédsky nábytkársky reťazec minulý týždeň čelil problémom kvôli svojim hovädzím a bravčovým guličkám z mletého mäsa, v ktorých kontroly objavili konské mäso. Výrobok preto stiahli z predaja v 25 krajinách sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu