Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zahraničné firmy dostali od štátu päť miliárd Sk

BRATISLAVA - Takmer tri desiatky zahraničných investorov získajú od štátu investičné stimuly v celkovej výške zhruba päť miliárd Sk.

Rozhodla o tom dnes vláda. Najvyššia suma sa ušla japonskej firme Sony, ktorá dostane viac ako miliardu korún. Vláda Roberta Fica chcela do konca roka podporiť zhruba 40 firiem, pretože od roku 2007 budú platiť nové pravidlá pre štátnu pomoc a niektoré podniky by podľa nich už nemuseli dostať žiadne peniaze.

Schválené stimuly pre firmy sú hlavne vo forme daňových úľav, príspevkov na novovytvorené pracovné miesta a príspevkov na vzdelávanie zamestnancov. Medzi podporenými investormi sú aj viacerí subdodávatelia kórejskej automobilky Kia, ktorým bývalá vláda Mikuláša Dzurindu odmietla poskytnúť štátnu pomoc.

Japonská spoločnosť Sony, ktorej vláda odklepla asi 1,17 miliardy Sk, vyrába klasické televízory v Trnave. Výrobu však presunie do Nitry, kde svoju investíciu ešte rozšíri. Balík viac ako 400 miliónov korún dostane nemecká spoločnosť Continental, ktorá vo Zvolene investuje do výroby brzdových súčiastok pre motorové vozidlá.

Sumu 232 miliónov Sk získala americká spoločnosť Johnson Controls pre výskumné a vývojové centrum v Trenčíne. Vláda minulý týždeň tejto firme odklepla podporu takmer pol miliardy korún aj pre závod na výrobu automobilových komponentov, ktorý má v Lučenci.

Kabinet ešte minulý týždeň schválil štátnu podporu vo výške 1,37 miliardy Sk pre ďalších šesť väčších zahraničných investorov. S ďalšou pomocou navyše môže počítať aj automobilka Kia, ktorá chce na Slovensku rozšíriť výrobu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu