Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smartfóny dobývajú mobilný trh, ich podiel sa blíži k polovici

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Podiel inteligentných telefónov na globálnom trhu mobilov sa blíži k polovici. Z celkového počtu 426 mil. mobilných telefónov predaných vo svete v prvom štvrťroku 2013 bolo 210 mil. smartfónov. Zatiaľ čo v rovnakom období roka 2012 smartfóny tvorili iba 34,8 % globálneho trhu, ku koncu marca 2013 roka ich podiel predstavoval 49,3 %.

Na druhej strane, predaj telefónov bez operačného systému v prvom tohtoročnom kvartáli klesol o takmer 22 %. "Dôvodom prepadu trhu obyčajných telefónov je, že ich majitelia buď nevidia dôvod na výmenu, alebo čakajú na ďalší pokles cien lacných smartfónov," uviedol Anshul Gupta, analytik spoločnosti Gartner.

Z údajov Gartneru ďalej vyplýva, že Samsung si v prvom kvartáli udržal pozíciu lídra na trhu smartfónov s predajom na úrovni 64,7 mil. zariadení. Jeho podiel medziročne vzrástol o 3,2 percentuálneho bodu (p.b.) na 30,8 %. Pod značkou Apple sa v tom istom období predalo 38,3 mil. inteligentných telefónov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles o 4,3 p.b. na 18,2 %. S podielom 4,8 % na globálnom trhu a celkovým predajom 10 mil. smartfónov, prvú trojicu najväčších hráčov uzatvára spoločnosť LG Electronics, ktorá si v medziročnom porovnaní polepšila o 1,4 p.b.

Medzi operačnými systémami v prvom tohtoročnom štvrťroku naďalej dominoval Android, ktorý si podľa zistení spoločnosti Gartner oproti prvým trom mesiacom vlaňajška polepšil o 17,5 p.b. na 74,4 %. Ku koncu marca bolo týmto systémom vybavených 156,1 mil. predaných smartfónov. Podiel operačného systému iOS od Apple kopíroval vývoj predaja smartfónov s touto značkou. Tretie miesto obsadil systém od Research in Motion, na ktorom bežalo 6,2 mil. inteligentných mobilov predaných v úvode roka 2013. Oproti prvému kvartálu 2012 sa podiel tohto operačného systému prepadol o 3,8 p.b. na 3 %. Operačný systém Windows od Microsoftu síce zaznamenal mierny nárast trhového podielu o 1 p.b., avšak ten dosiahol iba 2,9 %. (6 mil. smartfónov).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu