Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezamestnaní, pozor! Takéto zmeny vás čakajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Evidovaných nezamestnaných čakajú od začiatku mája viaceré významné zmeny. Nezamestnaní už nebudú mať automatický nárok na sedem príspevkov. Ide o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, či o protipovodňový príspevok.

O poskytnutí týchto príspevkov nezamestnanému budú rozhodovať výbory pre otázky zamestnanosti a následne ich poskytnutie bude schvaľovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá je účinná od 1. mája tohto roka.

Okrem toho sa jedenásť súčasných nástrojov aktívnej politiky trhu práce ruší, a to z dôvodu nízkej miery ich využívania a nedostatku finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu určených na aktívnu politiku trhu práce. Úrady práce už nebudú ďalej poskytovať napríklad príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, či príspevok na podporu udržania v zamestnaní zamestnancov s nízkymi mzdami. Vláda chcela pôvodne zrušiť aj príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby, avšak po schválení pozmeňujúceho návrhu poslankyne Viery Tomanovej (Smer-SD) sa tento príspevok nakoniec zachová.

Zmeny nastávajú aj pri samotnom poskytovaní viacerých príspevkov. Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ) sa bude podľa nových pravidiel poskytovať na dve etapy, a to 60 % po podpise dohody a 40 % po roku prevádzkovania samostatnej zárobkovej činnosti. Povinnosť prevádzkovať podnikanie sa predĺži z najmenej dvoch na minimálne tri roky. Poberatelia tohto príspevku budú predkladať ročné správy o prevádzkovaní SZČ počas trvania dohody. Obdobie opätovného nároku na poskytnutie príspevku sa predĺži z piatich na osem rokov. Rezort práce tiež zamedzuje špekulatívnemu vstupu do evidencie uchádzačov o zamestnanie občanom, ktorí pozastavili SZČ, tým, že príspevok sa im môže poskytnúť až po dvanástich mesiacoch vedenia v evidencii uchádzačov.

Pri príspevku na vykonávanie absolventskej praxe ministerstvo práce zavádza podmienku pre vykonávanie absolventskej praxe iba na dosiahnuté vzdelanie v príslušnej skupine učebných alebo študijných odborov. Novelou zákona sa ruší veková hranica uchádzačov o zamestnanie do 26 rokov a na účely tohto príspevku sa má používať zavedena definícia absolventa školy. Rezort tiež znižuje výšku paušálneho príspevku zo sumy životného minima na 65 % zo sumy životného minima.

Nezamestnaní po novom nebudú musieť navštevovať úrad práce a sociálnych vecí raz mesačne. Podľa rezortu práce by to malo viesť k zefektívneniu práce s nezamestnanými a k zlepšeniu spolupráce so zamestnávateľmi. Návštevy nezamestnaných na úrade za účelom preukazovania hľadania si zamestnania má určovať samotný úrad práce. Pre zefektívnenie práce s nezamestnanými sa má stanoviť, aby si formu kontaktu dohodol nezamestnaný s úradom práce (napríklad telefonicky, e-mailom, či esemeskou). Nezamestnaný má byť k dispozícii úradu práce do troch pracovných dní od doručenia vyzvania úradom. Nezamestnaný bude tiež povinný doručiť úradu práce vyjadrenie zamestnávateľa o jeho prijatí alebo neprijatí do zamestnania.

Od začiatku mája tohto roka sa obnovuje príspevok na podporu udržania pracovných miest pre firmy, ktoré pre vážne prevádzkové dôvody nemôžu zamestnancom prideľovať prácu, a preto im poskytujú náhradu mzdy vo výške najmenej 60 % priemerného zárobku. Štátny príspevok bude vo výške polovice náhrady mzdy pre zamestnanca, avšak najviac vo výške 50 % z priemernej mzdy na Slovensku. Priemerná výška príspevku by mala podľa rezortu práce dosiahnuť 76 eur. Do konca tohto roka by sa malo vďaka tomuto príspevku na Slovensku udržať 5 tisíc pracovných miest, na čo chce vláda vynaložiť 380 tisíc eur. Rezort práce tiež sprísňuje podmienky pre opätovné zaradenie občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak nezamestnaného úrad práce vyradil z evidencie pre nespoluprácu, bude ho môcť úrad práce opätovne zaregistrovať až po šiestich mesiacoch. V súčasnosti sa môže nezamestnaný v tomto prípade vrátiť do evidencie úradu už po troch mesiacoch od jeho vyradenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu