Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ministerstvo hospodárstva hľadá poradcov: Na štyri roky, za päť miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) hľadá spoločnosti, ktoré mu poskytnú podnikateľské poradenstvo pri správe jeho akcií v rôznych podnikoch. Za poskytnutie poradenstva v oblasti obchodu a riadenia je rezort hospodárstva počas štyroch rokov ochotný zaplatiť približne 5 mil. eur.

Ako uviedol hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič, poradcovia by mali pomôcť rezortu zhodnotiť a preskúmať ekonomickú situáciu a hospodárske výsledky spoločností, v ktorých je ministerstvo akcionárom, alebo vykonáva akcionárske práva za Fond národného majetku SR. "Chceme flexibilne reagovať a zaujať stanovisko v prípade potreby v uvedenej oblasti za účelom ochrany finančných záujmov štátu a konsolidácie verejných financií," dodal Jurikovič.

Ako vyplýva z predbežného oznámenia, úspešní uchádzači budú pre ministerstvo zabezpečovať ekonomicko-analytické posúdenie hospodárskych výsledkov spoločností v pôsobnosti ministerstva či právne poradenstvo v oblasti výkonu akcionárskych práv. "Je potrebné zdôrazniť, že výsledkom obstarávania bude rámcová zmluva s troma uchádzačmi na obdobie štyroch rokov. To znamená, že poradenské služby sa budú objednávať pri jednotlivých projektoch a vzniku potreby špecifického poradenstva, na ktoré nebudú stačiť kapacity ministerstva, pričom sa bude jednať o ekonomicky a právne zložité úkony," doplnil Jurikovič.

Vybraný poradca bude taktiež pripravený poskytnúť pre ministerstvo hospodárstva poradenské služby súvisiace s možným predajom majetkových účastí štátu, ktoré spravuje. Privatizácia niektorých štátnych akcií sa však podľa Jurikoviča zatiaľ nepripravuje. "V súčasnosti neexistuje žiadne rozhodnutie o privatizácii, pre prípad budúceho možného rozhodnutia však bude mať ministerstvo obstaraného poradcu, ktorého služby môže ale nemusí využiť," konštatoval Jurikovič.

Ministerstvu hospodárstva sa nezdá, že by bola suma 5 mil. eur, ktorú predpokladá vynaložiť na podnikateľské poradenstvo, premrštená. "Predpokladaná hodnota zákazky je primeraná, bola stanovená v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, a vyplýva zo zhodnotenia priemerných cien na trhu v takomto type poradenstva," uzavrel Jurikovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu