Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Banková kríza v Slovinsku: OECD navrhuje nové záťažové testy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ĽUBĽANA - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) navrhuje nové, prísnejšie záťažové testy pre slovinské banky a zároveň zverejnenie ich výsledkov. Informovala o tom slovinská tlačová agentúra STA.

OECD uviedla, že banková kríza v Slovinsku je výsledkom nadmerného rizika, ktoré banky v období pred krízou podstupovali, ďalej nevhodného spôsobu riadenia inštitúcií a slabého dohľadu nad bankovým sektorom. Podľa OECD slovinské banky potrebujú nový kapitál, no jeho hodnota sa podľa organizácie nedá presne určiť, keďže výsledky predchádzajúcich záťažových testov zverejnené neboli a navyše sú podľa všetkého už neaktuálne.

OECD preto navrhuje, aby Slovinsko uskutočnilo ďalšie kolo záťažových testov bánk. Tieto testy by pritom mali vychádzať z konzervatívnejšej a transparentnejšej metodológie a mali by sa zverejniť. Zároveň navrhla rekapitalizáciu bánk s udržateľným biznis modelom, pričom na tomto procese by sa podľa nej mali podieľať aj niektorí veritelia. Náklady štátu by sa tak znížili. Štátne banky by sa mali časom sprivatizovať, pričom podľa OECD by vláda nemala trvať na udržaní si kontrolného podielu.

Zástupca generálneho riaditeľa OECD Yves Leterme pri prezentácii správy v Ľubľane uviedol, že okrem krízy bankového sektora musí Slovinsko zápasiť aj s inými problémami. Ako uviedol, napriek úsiliu krajiny znížiť vysoké výdavky verejného sektora fiškálna situácia je aj naďalej neudržateľná a ak sa nič nezmení, dlh Slovinska do roku 2025 presiahne hranicu 100 % hrubého domáceho produktu.

OECD privítala uskutočnenie dôchodkovej reformy, čo označila za krok vpred, no vláda musí urobiť na zabezpečenie udržateľných verejných financií ďalšie nepopulárne opatrenia, vrátane zoškrtania výdavkov na sociálne zabezpečenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu