Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Demonštranti na Cypre: Protesty proti mimoriadnemu bankovému odvodu

Demonštranti na Cypre protestovali proti mimoriadnemu bankovému odvodu Zobraziť galériu (3)
Demonštranti na Cypre protestovali proti mimoriadnemu bankovému odvodu (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Demonštrant strhol vlajku Nemecka na nemeckom veľvyslanectve v cyperskom hlavnom meste Nikózia. Informovala o tom agentúra DPA.

Muž sa vynoril z davu približne 400 demonštrantov, ktorí prišli vyjadriť nesúhlas s mimoriadnym odvodom z bankových vkladov požadovaným medzinárodnými veriteľmi v rámci záchranného balíka pre členský štát EÚ. Demonštranti niesli transparenty s hlasmi ako "Nie demokracii", pričom hlavnú vinu za zavedenie bankového odvodu pripisovali Nemecku, hlavnému veriteľovi záchranného systému eurozóny.

Demonštranti na Cypre protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Protestujúci sa najprv zhromaždili pred parlamentom, kde cyperskí poslanci diskutujú o možnostiach zmiernenia dôsledkov pre drobných sporiteľov predtým, než pristúpia k hlasovaniu o záverečných podmienkach dohody. Hlasovanie sa malo pôvodne uskutočniť dnes, no pre možnosť zmeny výšky odvodov sa presunulo na utorok večer. Demonštranti sa následne presunuli pred prezidentský palác a napokon pred nemecké veľvyslanectvo.

Cyperská centrálna banka oznámila, že cyperské banky ostanú zatvorené až do štvrtka, aby sa zabránilo nájazdom sporiteľov na banky a odlevu miliárd eur do zahraničia v reakcii na minulotýždňovú dohodu eurozóny o podmienkach záchranného úveru pre Cyprus.

Demonštranti na Cypre protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Eurogroup nechce, aby Cyprus zdanil drobných sporiteľov

Ministri financií eurozóny (Eurogroup) v pondelok vyzvali Cyprus, aby plánovanú daň z bankových vkladov nemuseli platiť drobní sporitelia. Navrhli zvýšenú daň pre tých, čo majú uložených viac ako 100 tis. eur. Banky ostanú po pondelňajšom štátnom sviatku zatvorené aj v utorok a v stredu, aby sa vyhli panike.

Víkendové oznámenie, že Nikózia v rámci plnenia podmienok medzinárodnej finančnej pomoci uvalí špeciálnu daň na bankové vklady, porušilo nepísané pravidlo, podľa ktorého sú úspory fyzických osôb nedotknuteľné.

Cyperčania nato vyprázdnili bankomaty v krajine, finančné a akciové trhy zareagovali poklesom a investori vyjadrili obavy, že takýto precedens by mohol opäť rozpútať upokojujúcu sa finančnú krízu v eurozóne. Podľa sobotňajšej dohody s Bruselom by sporitelia, ktorí majú v bankách našetrených menej ako 100 tis. eur, prišli o 6,7 % svojich vkladov, čím by sa prakticky zrušilo ručenie štátu za úspory do tejto sumy. Ochrana takýchto sporiteľov by však mala ostať zachovaná, zhodli sa na spoločnom večernom telefonickom rozhovore ministri financií a navrhli zvýšenie zdanenia úspor vo výške nad 100 tis. eur z dohodnutých 9,9 % na 15,6 %.

"Rozhodnutie o prípadnej zmene štruktúry dane môže rozhodnúť cyperská vláda sama. Dôležité je, aby ostal zachovaný finančný príspevok z nej vo výške 5,8 mld. eur," povedal v reakcii člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen. Či Nikózia návrh ministrov akceptuje, alebo vôbec dohodu z Bruselu schváli, však v pondelok nebolo isté, žiadna strana v cyperskom parlamente totiž nemá absolútnu väčšinu a tri z nich už priamo vyhlásili, že zavedenie dane nepodporia.

"Všetci európski ministri financií dnes súhlasili, že úspory do výšky 100 tis. eur by sa nemali zdaňovať, ale nie je možné toto rozhodnutie krajine vnútiť. Cyprus sa zdráha zaviesť vysokú daň na vysoké úspory, pretože sa obáva, že peniaze z krajiny odtečú. Dve tretiny vkladov sú zo zahraničia," vyhlásil pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z prostredia gréckej vlády s tým, že ak by Nikózia súhlasila so zmenou zdanenia, požadovaný príspevok 5,8 mld. eur by rovnako zabezpečila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu