Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Richter: Zmeny pre dohodárov sú dočasné, v roku 2016 ich prehodnotíme

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nastavenie odvodov pre dohodárov v súčasnej podobe je iba dočasným riešením. Avizuje to minister práce Ján Richter (Smer-SD), ktorý chce celý systém opätovne prehodnotiť po spustení systému jednotného výberu daní a odvodov (UNITAS), čo by malo byť v roku 2016. Uviedol to dnes v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

"Tri roky to bude v takejto podobe, a potom bude rozhodnutie, či to úplne zrušiť, alebo nastaviť isté veci vzhľadom na príjem tak, že sa vyčlenia isté kategórie ľudí, ktorým sa dá možnosť zárobku aj v tomto prípade, ale za úplne iných odvodových povinností," priblížil Richter. V súčasnosti však dôvod na zavedenie ďalších výnimiek pre dohodárov nevidí.
      
Šéf rezortu práce by podľa vlastných uprednostnil, keby väčšina dohodárov v budúcnosti podľa možnosti skončila v klasickom pracovnoprávnom pomere. "Ak bude menej dohodárov, ale viac stabilných pracovných miest, tak je to dobré," podčiarkol.
      
"Zmenami boli poškodení prakticky úplne všetci, ktorí na tie dohody pracujú a poškodení boli aj ich zamestnávatelia - a teraz hovorím najmä o rôznych neziskových organizáciách, treťom sektore a centrách voľného času. Tí všetci nemajú peniaze na to, aby platili 35-% odvody," oponoval Richterovi v diskusii exminister práce Ján Mihál (SaS).
      
Vláde vyčíta, že napriek stabilite, ktorú jej zabezpečuje vládnutie bez koaličných partnerov, nedokázala urobiť ani jedno opatrenie v prospech obyčajných ľudí. Nerozumie ani tomu, prečo sociálni demokrati odkladajú rozhodnutie o dohodároch o tri roky a nie sú schopní spustiť systém UNITAS skôr ako vo volebnom roku. "UNITAS je projekt, ktorý Slovensko veľmi potrebuje. Prečo ho chcete zaviesť až o tri roky?" pýtal sa Mihál.
      
"To sa pýtajte pána Ivana Mikloša (exminister financií, SDKÚ-DS), ten to "dovrzal". Otázka je, či náhodou alebo úmyselne - či to nemá až trestnoprávny rozmer,"
reagoval na túto výčitku Richter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu