Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mihál chce poistencov štátu ochrániť od nedoplatkov

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poistenci štátu, ktorí nie sú zamestnancami ani samostatne zárobkovo činnými osobami, by nemuseli platiť poistné ako tzv. samoplatitelia. Ide napríklad o pracujúce matky na rodičovskej dovolenke, či pracujúcich dôchodcov, ktorých vymeriavací základ za rok 2013 bude vyšší ako 15-násobok životného minima, teda sumu 2 918,7 eura.

V novele zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa poslanci budú zaoberať v úvode deviateho dňa 16. schôdze parlamentu, to navrhuje zákonodarca za SaS Jozef Mihál.

Ak by napríklad za osem mesiacov ich zárobok presiahol túto sumu, tak štát za nich už nebude platiť zdravotné poistenie ani zvyšné štyri mesiace v roku 2013, a preto si za tieto štyri mesiace budú musieť doplatiť poistné ako samoplatitelia. "Preto sa navrhuje, aby osoby v postavení tzv. poistenca štátu v prípade, ak ich príjem presiahne zákonom stanovenú hranicu, nemuseli doplácať poistné ako tzv. samoplatitelia," uvádza Mihál v návrhu.

Všetci poslanci parlamentu ktorejkoľvek politickej strany, ktorí sa budú opätovne uchádzať o dôveru občanov vo voľbách do Národnej rady SR, by mali byť zaradení na konci kandidátnych listín podľa abecedného poradia. V novele zákona o voľbách to navrhuje poslanec za OĽaNO Igor Matovič.

„Po prijatí návrhu politické strany dostanú možnosť len jedenkrát umiestniť vybraného kandidáta na popredné zvoliteľné miesto kandidátky. V ďalších voľbách už takúto výhodu kandidát nebude môcť získať a poslanecký mandát získa len v prípade, že presvedčí dostatočný počet voličov o zmysluplnosti svojej práce a tí ho z konca kandidátky prekrúžkujú na zvoliteľné miesto,“ vysvetlil Matovič. Zásada jedenkrát a dosť! má podľa jeho slov slúžiť ako efektívna zbraň proti neaktívnym politikom a dinosaurom v politike.

Parlament sa bude zaoberať aj novelou poslanca obyčajných ľudí Branislava Škripeka, ktorou chce umožniť, aby predsedajúci schôdze mohol zo sály vykázať viditeľne opitého poslanca. Dopoludnia bude národná rada hlasovať aj o návrhoch, ktoré poslanci prerokovali v piatok popoludní a v pondelok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu