Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Richter chce zriadiť policajnú Kobru, bojuje proti práci "načierno"

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V boji proti nelegálnemu zamestnávaniu ľudí na Slovensku by mali pomôcť špeciálne jednotky inšpektorov práce, takzvaná Kobra. Chcel by ich zriadiť minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Novinku pripravuje v rámci novely zákona o nelegálnej práci, ktorá by sa mala už tento mesiac dostať na rokovanie vlády a neskôr aj do parlamentu. Súčasťou zmien má byť aj sprísnenie pokút za nelegálnu prácu.

Podľa šéfa rezortu práce budú v takýchto jednotkách pracovníci inšpektorátov práce, ktorí sa budú výlučne venovať problému zamestnávania ľudí "načierno". "Budú k dispozícii 24 hodín denne a budú na túto činnosť aj potrebne technicky vybavení," opísal po dnešnom rokovaní vlády minister Richter.

Tým, že sa budú inšpektori venovať len tomuto problému, budú podľa jeho slov efektívnejší a kontroly budú robiť pravidelne. Zároveň chce rezort práce zvýšiť pokuty za nelegálnu prácu. O koľko by mali stúpnuť, zatiaľ minister nekonkretizoval.

"Nechcem uplatňovať len represiu, chcem robiť aj prevenciu. Ale represia je nevyhnutná, aby sa odstrašovali prípady podnikateľov, ktorí by zneužívali zákon a nelegálne zamestnávali ľudí," dodal Richter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu