Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Ako získať peniaze na dieťa?

Neváhajte a požiadajte štát o náhradné výživné na vaše dieťa.
Neváhajte a požiadajte štát o náhradné výživné na vaše dieťa.

Ak máte problémy s tým, že otec alebo matka dieťaťa si neplnia povinnosti v platení výživného na vašu ratolesť, obráťte sa na štát. Požiadať o náhradné výživné môžu rodič, dieťa alebo iná fyzická či právnická osoba, ktorej ho majú otec alebo matka dieťaťa platiť. Aké sú podmienky vyplácania?

Nárok na náhradné výživné vzniká vtedy, ak peniaze nedostávate načas, v plnej výške a takým spôsobom, ako rozhodol súd. Ďalšou podmienkou je, aby malo dieťa trvalý pobyt na území SR a dodržiaval o školskú dochádzku. Náhradné výživné dostanete aj vtedy, keď príjem dieťaťa a fyzických osôb spolu nie je vyšší ako 2,2-násobok sumy životného minima. Do tohto sa nezapočítava príjem osoby, ktorá by si mala vyživovaciu povinnosť voči dieťaťu plniť.

Kde požiadať


O finančnú podporu môžete požiadať písomne na príslušnom úrade práce. Zo žiadosti musí byť zrejmé to, že sa domáhate vyplatenia náhradného výživného a v akej sume. Peniaze sa vyplácajú mesačne pozadu, najskôr od prvého dňa v mesiaci, v ktorom ste podali žiadosť.

Koľko dostanete


Náhradné výživné sa poskytuje podľa určenia súdu alebo dohody, najviac však vo výške 1,2-násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa (2 724 Sk). Suma sa však môže zmeniť a to v prípade, že súd rozhodne inak, alebo sa zmení výška životného minima.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu