Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Španielska vláda sprísňuje dohľad nad bankami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielska centrálna banka pripravuje reformu svojho systému dohľadu nad finančným systémom tak, aby bol v súlade s odporúčaniami Európskej únie, a vytvorí komisiu na dohľad nad predtým neregistrovanými sporiteľňami.

Plán je súčasťou plnenia podmienok medzinárodnej finančnej pomoci vo výške viac než 40 mld. eur, ktoré španielsky bankový systém dostal v roku 2012. Centrálna banka v rámci neho vytvorí aj skupinu, ktorá by sa mala zamerať na boj proti praniu špinavých peňazí a finančné produkty, ktoré banky predávajú svojim zákazníkom, píše sa v oficiálnom vyhlásení.

Ďalšia komisia by sa mala sústrediť na tzv. "zlú banku", ktorú Madrid musel vytvoriť ako podmienku na získanie balíka finančnej pomoci.

Mnoho malých španielskych sporiteľní, známych ako "cajas", počas uplynulej dekády realitného rozmachu schvaľovala nadmerné množstvo úverov a lokálni politici ich používali na financovanie svojich obľúbených projektov. Práve straty bánk po prasknutí realitnej bubliny donútili Španielsko požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu