Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Španielom nestačí, že premiér zverejní daňové priznania: Začali protestovať!

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy (Zdroj: SITA)

MADRID - Sobotňajšie vyhlásenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya odvysielané televíziou, v ktorom verejne poprel obvinenia z financovania jeho strany z tajných fondov, vyvolalo v Madride a ďalších mestách v krajine spontánne demonštrácie. Informovala o tom agentúra AP.

Rajoy sa v televíznom vyhlásení verejne zaviazal, že zverejní všetky svoje daňové priznania, aby vyvrátil podozrenia, že on a jeho kolegovia z Ľudovej strany (PP) poberali takéto peniaze.

Protesty prepukli neskoro večer v Madride, Barcelone, Alicante, Valladolide a v Seville. Stovky demonštrujúcich vyzvali premiérovu stranu, aby vysvetlila jej pokútne financovanie. Na mnohých miestach musela zasahovať poriadková polícia. Podarilo sa jej však znemožniť demonštrantom prístup k straníckym sídlam, nakoľko protesty neboli oficiálne zvolané.

Kauza pochybného financovania Rajoyovej strany je pokračovaním najrôznejších škandálov, do ktorých sú zapletení ďalší španielski politici, bankári, miestne samosprávy a dokonca aj španielska kráľovská rodina. Tento škandál však verejnosť poburuje o to viac, že premiér Rajoy a jeho strana od Španielov žiadajú obrovské obete v rámci konsolidačných opatrení, prekonávania hospodárskej recesie a znižovania 26-percentnej miery nezamestnanosti v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu