Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potrebujete pôžičku? Treba zvážiť viacero ponúk a dodržiavať zásady

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Záujemcovia o pôžičku by mali pri výbere vhodného produktu dodržiavať niekoľko zásad a nesiahať hneď po prvom úvere, ktorý im banka ponúkne. O výhodnosti pôžičky pritom nerozhoduje len samotná výška úrokovej sadzby, ale viacero parametrov. "Zvýšenú pozornosť venujte najmä ročnej percentuálnej miere nákladov (RPMN)," upozornila vedúca oddelenia úverových produktov Poštovej banky Angelika Farkašová.

Pred podpísaním si treba starostlivo prečítať predloženú zmluvu, ktorá by neskôr mala slúžiť práve na ochranu spotrebiteľa. "Nikdy preto nevynechávajte časti označené hviezdičkou a prečítajte si aj poznámky uvedené pod čiarou," dodala Farkašová.

V prípade akéhokoľvek problému odporúča komunikovať s bankou. Nie je totiž nič horšie ako utekanie pred problémom, ak klient nie je z akýchkoľvek dôvodov schopný svoj úver splácať. Včasnou komunikáciou s bankou sa pritom riešenie problému môže výraznejšie uľahčiť.

Niekedy môže pomôcť aj konsolidácia viacerých úverov do jedného. Na jednej strane sa tak šetria náklady na splácanie dlhu a na druhej strane to prinesie viac prehľadnosti do záväzkov. "Spojením viacerých úverov do jedného ušetríte nielen na poplatkoch, ale môžete si znížiť aj výšku mesačnej splátky," zdôraznila Farkašová.

Popri splácaní dlhu je dobré vytvoriť si rezervu. Ešte pred požiadaním o úver je potrebné zvážiť, či je možné mesačnú splátku zo svojho príjmu splácať. "Nie je na škodu myslieť aj na zadné vrátka a vytvárať si priebežne rezervu vo výške aspoň troch mesačných splátok," navrhla Farkašová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu