Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poštári: Denne vláčime 15-kilové tašky a zarobíme 10 000 Sk

Poštári sa sťažujú na fyzicky náročnú prácu, za ktorú dostávajú nízky plat.
Poštári sa sťažujú na fyzicky náročnú prácu, za ktorú dostávajú nízky plat.

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM/BRATISLAVA - Toto sú holé fakty, ako je to s platmi v skutočnosti. Poštárky z Nového Mesta nad Váhom sa nebáli prehovoriť a prezradili celému Slovensku výšku svojich miezd. Ženy, ktoré denne vláčia aj tri pätnásťkilogramové tašky naraz, si ledva zarobia desaťtisíc korún v hrubom! Podobne sú na tom i školníci. Ako z týchto platov dokážu vyžiť?

„Toto je o život. Sme chudáci, nemáme nič. Aj dôchodcovia majú vyššie dôchodky ako my,“ zúfajú si ženy. Z úbohých platov živia rodiny, platia nájomné, niektoré aj úvery. „Chceli sme s manželom bývať vo vlastnom, tak sme boli nútení zobrať si sedemstotisícový úver. Ten splácame mesačne po 4,5 tisíckach, k tomu platíme nájomné, elektrinu, stravu, živíme dieťa. Môj posledný plat bol v hrubom 11 312 korún. Môj manžel je tiež poštár. Prežívame iba tak, že si každý mesiac požičiavame peniaze,“ zúfa si Mária Vidová (36).

O nič lepšie na tom nie je ani Anna Uhrová (48). „Cez deň som poštárka, večer si privyrábam ako upratovačka, inak by som nevyžila,“ povedala. Soňa Lacková (46) musela zostať práceneschopná pre presilenie ľavej ruky. „Aj to mám z práce. Denne vláčime naraz aj tri pätnásťkilové tašky, ale koho to zaujíma?“ povedala.

V Novom Meste nad Váhom je na dvadsaťtisíc obyvateľov jediná pošta. Pracuje tu aj známa speváčka Helena Vrtichová (54), jej posledná výplata bola 9 960 korún.

Lepšie na tom nie sú ani školníci. Ich mesačná mzda sa pohybuje okolo 9 000 korún v hrubom. „Pracujem ako kurič-údržbár v základnej škole. Mám 47 rokov a odrobených tridsať rokov. Pracovné zaradenie popri kúrení je celoročné, a to od zvárania, rezania skla, odpratávania snehu až po kosenie záhrady či ihriska... Hrubý plat je 9 180 Sk a čistý 7 800 Sk,“ hovorí školník Laco z okresu Rožňava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu