Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vrátnici a zdravotné sestry: S takýmto platom sa žije ťažko

BRATISLAVA - Veľký seriál Nového Času o odhaľovaní skutočných zárobkov Slovákov pokračuje. Dnes vám prinášame prehľad mesačných hrubých platov vrátnikov a zdravotných sestier. Čo hovoria štatistické čísla a aká je realita ľudí racujúcich v týchto profesiách?

- Mám 30 r. a pracujem ako vrátnik už 9 rokov v Komárne. Mám na hodinu 43,70 Sk, takže za 180 hodín dostanem aj s príplatkami 8 200 Sk čisté. A za tie peniaze som vonku, prší, neprší 10 hod. z 12 hod. na obchôdzke. Manželka je na materskej dovolenke, takže spolu máme 13-tisíc mesačne, z toho 7-tisíc na byt + 2-tisíc minieme na dieťa, a zostane 4- tisíc, čo je 133 Sk/deň na jedlo, cestovanie.
Kristián z Komárna

- Mám 39 rokov, v zdravotníctve pracujem 21 rokov ako zdravotná sestra. Mám ukončenú SZŠ, odbor detská sestra s maturitou. Druhý raz som maturovala ako ženská sestra na nadstavbovom štúdiu popri zamestnaní. Zatiaľ posledné štúdium som ukončila diplomom na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave a my sestry nič iné nepočúvame, len to, že sa musíme celoživotne vzdelávať. Súhlasím s tým, ale nájde sa konečne niekto, kto našu prácu dokáže aj finančne ohodnotiť? Moja hrubá mzda je 13 640 Sk. A ako z nej dokážem vyžiť? No, musím z nej dokázať uživiť seba aj syna a na iné už nezostáva.
Čitateľka zo Skalice

- Pracujem ako zdravotná sestra v nepretržitej prevádzke, to znamená denné a nočné služby - v pracovné dni, víkendy a sviatky 25 rokov. Napriek tomu, že pracujem s biologickým - infekčným materiálom, rizikový príplatok nemáme. Môj tarifný plat je 12 160 korún a čistý príjem aj so službami a pohotovostnou službou v ambulancii je od 11 500 do 12 300 Sk.
Čitateľka z Levíc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu