Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hlavné ekonomické udalosti na Slovensku v roku 2006

BRATISLAVA - Chronológia najdôležitejších ekonomických udalostí na Slovensku v roku 2006:

JANUÁR

13. - Protimonopolný úrad (PMÚ) povolil mediálnej skupine Central European Media Enterprises (CME) navýšenie svojho podielu v TV Markíza, a CME sa tak mohla stať jej väčšinovým vlastníkom. Za ovládnutie televízie spoločnosť údajne zaplatila 29,5 milióna amerických dolárov (zhruba 900 miliónov slovenských korún).

16. - Developer HB Reavis Group predal administratívne centrum Apollo Business Center v Bratislave nemeckému správcovi podielových fondov Hannover Leasing za viac ako 100 miliónov eur (viac ako 3,75 miliardy slovenských korún).

18. - PMÚ súhlasil s prevzatím dvoch najväčších mäsokombinátov na spracovanie hydiny Hyza Žilina a THP Topoľčany českou skupinou Agrofert Holding.

19. - Akciová spoločnosť Tatranské lanové dráhy (TLD), ktorá patrí do finančnej skupiny J&T Finance Group, kúpila za 185 milióna korún od Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) lanovky vo Vysokých Tatrách, ktoré mala predtým dva roky v prenájme.

25. - Vláda rozhodla, že od apríla zastaví privatizáciu majetku štátu.

FEBRUÁR

1. - Generálnym riaditeľom televízie Markíza sa stal šéf Rádia Expres Václav Mika; nahradil tak Vladimíra Repčíka.

13. - Elektrotechnická firma LG.Philips Displays Slovakia v Námestove čiastočne obnovila výrobu, ktorú zastavila niekoľko dní predtým pre finančné ťažkosti.

14. - Bratislavský krajský súd rozhodol, že dominantný poskytovateľ pevných telefonických liniek Slovak Telecom (ST) zatiaľ nemusí zaplatiť pokutu 885 miliónov slovenských korún od Protimonopolného úradu (PMÚ). Sankciu Telecom dostal za zneužívanie dominantného postavenia pri poskytovaní prístupov k miestnym vedeniam.

28. - Ladislav Balko sa vzdal členstva v Bankovej rade Národnej banky Slovenska.

APRÍL

4. - Európska komisia začala proti Slovensku a ďalším štátom konanie pre porušenie práva za to, že nesprávne previedli do národného práva smernice o otvorení trhu s elektrinou a plynom.

26. - Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon podal trestné oznámenia v prípadoch predaja pokazených potravín v obchodných reťazcoch Terno a Tesco Stores.

MÁJ

17. - Francúzska spoločnosť Veolia Environment získala od miestnych samospráv 30-ročné kontrakty na prevádzkovanie vodárenských podnikov v Banskej Bystrici a v Poprade. Celková hodnota oboch kontraktov je podľa firmy 1,8 miliardy eur.

JÚN

6. - Prezident Ivan Gašparovič odmietol vymenovať štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku za viceguvernéra centrálnej banky (NBS). Tvaroška podľa neho nesplnil všetky zákonné podmienky pre obsadenie vedúcej pozície v centrálnej banke.

- Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila Slovenskej televízii (STV) pokutu 12 miliónov slovenských korún za zaraďovanie reklamy počas speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar 2.

21. - Generálny riaditeľ STV Richard Rybníček sa na rokovaní Rady STV vzdal funkcie jej riaditeľa.

JÚL

28. - Britská spoločnosť Daily Mail and General Trust (DMGT) ovládla denník Pravda. Spoločnosť Northcliffe International, ktorá je dcérskou firmou britskej skupiny, získala 99,94 percenta akcií vydavateľstva Perex, ktoré Pravdu vlastnilo.

AUGUST

2. - V súťaži o licenciu na prevádzkovanie tretej mobilnej siete na Slovensku zvíťazila spoločnosť Telefónica O2 Slovakia.

16. - Vláda schválila stropy rozpočtových schodkov na nasledujúce tri roky tak, aby krajina splnila podmienku plánovaného prijatia eura od roku 2009.

24. - Spoločnosť Penta Investments oznámila, že napadla výsledok tendra na udelenie tretej licencie na prevádzkovanie mobilnej telefónnej siete.

SEPTEMBER

20. - Japonská spoločnosť Sony oznámila, že postaví v Nitre nový závod na výrobu televízorov s plochou obrazovkou z tekutých kryštálov (LCD) za zhruba 2,7 miliardy slovenských korún.

25. - Americký dodávateľ automobilových súčiastok TRW oznámil, že postaví v Bytči závod na výrobu plastových dielov za 800 až 900 miliónov Sk.

28. - Vláda schválila návrh zákona, podľa ktorého od roku 2007 zavedie "milionársku daň", bez toho aby zrušila rovnú daň z príjmov, ktorá zostane pre všetky fyzické aj právnické osoby na rovnakej úrovni 19 percent. Ľudia s vyššími príjmami však budú platiť vyššie dane, pretože sa im zníži odpočitateľná čiastka.

- Vláda schválila návrh zákona o elektronickom mýte, podľa ktorého by sa mýto od prevádzkovateľov nákladných vozidiel malo začať vyberať v januári 2009, a zmenu, podľa ktorej lieky a niektoré ďalšie zdravotnícke produkty budú od januára 2007 zdanené len desaťpercentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH) namiesto 19 percent.

OKTÓBER

3. - Fond národného majetku (FNM) zrušil plánovaný predaj väčšinových podielov v šiestich najväčších teplárenských spoločnostiach a v strojárenskej firme DMD Group, ktorá je zároveň najväčším výrobcom zbraní na Slovensku.

8. - Vláda upravila rozdelenie prostriedkov z fondov Európskej únie na roky 2007 až 2013. K pôvodným ôsmim základným programom pribudli ďalšie tri. Celková finančná čiastka však zostala na úrovni viac ako 11 miliárd eur (viac ako 410 miliárd Sk).

11. - Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2007. Celkový schodok verejných financií, ktorý okrem štátneho rozpočtu zahŕňa aj hospodárenie ďalších inštitúcií, nemá prekročiť 2,9 percenta hrubého domáceho produktu.

18. - Vláda formálne zrušila privatizáciu letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Konzorcium TwoOne, ktoré vo februári vyhralo tender na predaj letiska, oznámilo, že s rozhodnutím kabinetu nesúhlasí a pripravuje voči Slovensku medzinárodné žaloby. Fond národného majetku odstúpil od kúpnej zmluvy s TwoOne 13. septembra.

23. - Bývalý šéf spoločnosti České dráhy Dalibor Zelený sa stal generálnym riaditeľom štátom ovládaného podniku Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Zelený vystriedal Milana Solárika.

24. - Rade Slovenskej televízie (STV) sa ani na dva pokusy nepodarilo zvoliť nového riaditeľa televízie. Ten istý deň rada vyhlásila ďalšie voľby.

NOVEMBER

6. - Holandský maloobchodný reťazec Ahold oznámil, že sa zbaví svojich predajní na Slovensku a v Poľsku.

8. - Premiér Fico oznámil, že vláda preverí predaj dominantného výrobcu elektriny Slovenské elektrárne (SE) talianskej spoločnosti Enel.

10. - Minister dopravy Ľubomír Vážny vyhlásil, že vláda nepredá nákladného železničného dopravcu Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

13. - Európska komisia Slovensku a ďalším štyrom krajinám udelila pokutu za nadmerné zásoby cukru. Štát bude musieť zaplatiť 4,21 milióna eur.

27. - PMÚ rozhodol, že šesť stavebných firiem, ktoré pre údajnú kartelovú dohodu v tendri na výstavbu diaľnice pod Tatrami už skôr potrestal pokutou 1,35 miliardy slovenských korún, sa päť rokov nebude môcť uchádzať o štátne a verejné zákazky. Pobočka českej stavebnej spoločnosti Skanska na PMÚ vzápätí podala žalobu.

29. - Európska komisia odmietla súčasnú podobu slovenského plánu na zníženie emisií oxidu uhličitého v rokoch 2008 až 2012.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu