Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Británii hrozí obrovská hanba: Najvyšší úverový rating AAA môže stratiť!

George Osborne
George Osborne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Veľkej Británii hrozí zahanbujúca strata najvyššieho úverového ratingu AAA, politické dôsledky však môžu byť väčšie ako ekonomické. Minister financií George Osborne tento týždeň v stredu upozornil na hrozbu nižšieho rastu a predstavil úpravu rozpočtu, ktorá počíta s väčšími úsporami.

"Ťažšie ekonomické podmienky pre nás znamenajú, že hoci deficit sa bude znižovať, zadlženosť verejného sektoru začne klesať o štyri roky, miesto predpokladaných troch," informoval Osborne v správe o stave rozpočtu. Ratingová agentúra Fitch jeho vyhlásenie považuje za oslabenie fiškálnej kredibility. To vo Veľkej Británii vyvolalo obavy, že by krajina mohla prísť o najvyšší úverový rating, ktorý Londýnu pomáha udržať úverové náklady na rekordne nízkych úrovniach.

Takáto strata by pre Osborna a premiéra Davida Camerona bola politickým úderom, pretože obaja sľubujú obnoviť britskú ekonomiku, ktorá počas finančnej krízy utrpela najväčší šok od druhej svetovej vojny. Obaja opakovane najvyšší rating prezentovali ako potvrdenie správnosti krokov vlády pri znižovaní deficitu a udržiavaní dôvery trhov. "Minister Osborne do udržania najvyššieho ratingu investoval množstvo politického kapitálu. Ak by oň prišiel, bol by politický dosah obrovský," povedal Jonathan Tonge, profesor politiky na univerzite v severoanglickom Liverpoole.

Veľká Británia si udržiava najvyšší úverový rating od roku 1978. Analytici však tvrdia, že jeho zníženie by nemalo taký ekonomický dopad, ako sa predpokladalo v minulosti. "Krajín s najvyšším ratingom je dnes už tak málo, že jeho strata by pre trhy nebola takou stigmou, akou by bola pred pár rokmi. Možno by to bola hanba pre vládu, na ekonomiku by to ale nemalo príliš negatívny dopad," tvrdí ekonóm Howard Archer zo spoločnosti IHS Global Insight. Agentúra Standard & Poor's najvyšší rating už v auguste 2011 odobrala USA, nemajú ho ani Francúzsko, Japonsko alebo Čína. Úverové náklady majú napriek tomu nízke, pretože investori sa vyhýbajú problémom v zadlženej južnej Európe a riziku nových trhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu