Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Učitelia a lekári: Roky štúdia, ale platy máme slabé

Učitelia majú svoju prácu radi, s platovým ohodnotením po rokoch praxe však spokojní nie sú.
Učitelia majú svoju prácu radi, s platovým ohodnotením po rokoch praxe však spokojní nie sú.

BRATISLAVA - Najprv niekoľkoročné obdobie ťažkého štúdia, a potom hodiny strávené v ambulanciách, na operačných sálach či v nočných službách. Aj to je práca lekárov. Ako sú v tomto náročnom zamestnaní ohodnotení?

V siedmej časti seriálu vám prinášame prehľad ich zárobkov, ale aj to, koľko si zarobia slovenskí učitelia. Sú so svojou mesačnou výplatnou páskou spokojní? V profesiách lekára a učiteľa nachádzame určitú podobnosť. Lekári preberajú zodpovednosť za naše zdravie, učitelia zasa za vzdelanie a výchovu našich detí. Väčšina z nich však s platom za túto prácu nie je ani zďaleka spokojná. Prečo?

„V profesiách, ako sú učitelia či lekári a zamestnanci vo verejnej a štátnej správe, sa odmeňuje podľa stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a platových taríf učiteľov a zdravotníckych zamestnancov a iných osobitných predpisov,“ vysvetľujú odborníci z firmy Trexima, ktorá sa okrem iného zaoberá zisťovaním ceny práce. „Rozdiely v odmeňovaní v takýchto profesiách môžu byť spôsobené napr. dĺžkou praxe v odbore u učiteľov, atestáciou u lekárov, odbornosťou a pod,“ dodávajú. Zárobky lekárov ovplyvňujú tiež nadčasy či množstvo nočných služieb mesačne.

- Základné platy učiteľov sú stále pomerne nízke. Pre celé Slovensko platia rovnaké platové tabuľky. Doplácajú hlavne učitelia v Bratislave, kde sú životné náklady v porovnaní s ostatným Slovenskom podstatne vyššie (vrátane cien bytov, dopravy...). Nástupný plat učiteľa je 13 890 Sk, majstra odborného vyučovania ešte o niečo nižší. Maximálny plat učiteľa po prvej atestácii je 18 370 Sk, majstra približne 16 500 Sk. Mnohé školy však znižujú počet zamestnancov, a tak vzniká požiadavka na nadčasovú prácu. Učitelia si môžu „privyrobiť“, avšak často je to na úkor kvality vyučovacieho procesu, ale aj ich zdravia.
Ing. Jana Hodúrová, Bratislava

- Som lekár s dvoma atestáciami z chirurgie s 10,5-ročnou praxou, do druhej atestácie som mal plat 17 700 Sk, po druhej atestácii som dosiahol základný plat 18 810 Sk. Po atestácii mi plat stúpol o neuveriteľných 1 110 Sk. Keďže neustále čakanie na „krajšie zajtrajšky“ ma už dosť unavilo, od januára 2007 nastupujem za výrazne lepších finančných podmienok v Českej republike a Slovensku želám veľa šťastia a asi aj trpezlivosti.
MUDr. Roman Kyčina, Martin

- Pracujem ako učiteľ odborných predmetov už šiesty rok. Mám bakalárske vzdelanie, ktoré som si musel financovať sám. Naše ministerstvoškolstva nariadením nedovoľuje rozdeľovať triedy so žiakmi na menšie skupiny, v ktorých by bolo efektívnejšie vzdelávanie. Predtým môj hrubý plat činil cca 13 000 Sk v hrubom, dnes po zdvojnásobení žiakov sa môj plat znížil o 1 220 Sk hrubého. Toto je teda spoločnosť kladúca dôraz na vzdelávanie.
Čitateľ z južného Slovenska

- V zdravotníctve pracujem ako zdravotná sestra už 17 rokov, z toho 5 rokov vo vedúcej pozícii a môj tarifný plat je 13 676 Sk. Za vedenie mám príplatok 1 140 Sk, ale, našťastie, zatiaľ u nás máme osobné ohodnotenie, tak môj čistý príjem dosahuje mesačne 20 000 Sk. Ale toto osobné ohodnotenie už ďalší mesiac nemusíme dostať, a žiť z čistého príjmu cca 11 000 je dosť náročné... takže tarifný plat 13 676 Sk po 17 rokoch praxe na vedúcej pozícii s vysokoškolským vzdelaním je na zamyslenie. Ale aj napriek tomu mám svoju prácu veľmi rada a napĺňa ma...
Jana z Bratislavy


Výška platov pedagógov
Platová trieda Platová tarifa
6. 9 250 Sk
7. 10 240 Sk
8. 11 370 Sk
9. 12 730 Sk
10. 13 890 Sk
11. 14 810 Sk
12. 15 850 Sk

Plus príplatky za riadenie, zastupovanie, triednictvo, osobný príplatok, odmeny, praktickú prípravu a nadčasy a odpracované roky.




Koľko zarobí učiteľ na II. stupni základnej školy
Počet rokov praxe Platová trieda Výška mzdy
2. 10. 14 170 Sk
5. 10. 14 590 Sk
10. 10. 15 280 Sk
15. 10. 15 980 Sk
25. 10. 16 740 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu