Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SVP musí splatiť Transpetrolu 15 miliónov eur do konca roka!

GABČÍKOVO - Pôžičku 15 miliónov eur aj s úrokom od spoločnosti Transpetrol Bratislava bude musieť štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) vrátiť do konca tohto roka. Pôvodný zámer poskytnúť tieto prostriedky pre SVP Banská Štiavnica ako nenávratnú finančnú pomoc, sa na základe stanoviska zástupcov Transpetrolu a Ministerstva hospodárstva SR, ako jediného akcionára spoločnosti, zmenil na pôžičku.

Vzhľadom na to, že SVP nemá zdroje na splatenie výpomoci, zvýši rezort financií limit výdavkov kapitoly ministerstva životného prostredia o dlžnú sumu. "V nadväznosti na to poskytne Ministerstvo životného prostredia SR transfer SVP, čím sa vytvoria podmienky na splatenie pôžičky v stanovenom termíne," píše sa v materiáli rezortu životného prostredia, ktorý na dnešnom rokovaní v Gabčíkove zobrala vláda SR na vedomie.

Okrem toho kabinet vyčlení minimálne desať miliónov eur na protipovodňové opatrenia a zabezpečenie plavebných podmienok na Dunajskej ceste. Ministerstvo životného prostredia navrhuje poskytnúť tieto prostriedky, "keďže situácia v oblasti financovania prác vo verejnom záujme v priebehu roku 2012 nevykazovala zlepšenie voči predchádzajúcemu obdobiu".

K zhoršeniu ekonomickej situácie vodohospodárskeho podniku prispelo podľa vládneho materiálu to, že v rokoch 2010 a 2011 neboli v rozpočte verejnej správy zabezpečené výdavky na tzv. neregulované platby, pričom ide o desiatky miliónov eur. SVP má pritom za vykonávanie prác vo verejnom záujme nárok na úhradu ekonomicky oprávnených nákladov zo štátneho rozpočtu. Východisko z nepriaznivej situácie sa v závere roka 2011 našlo práve v poskytnutí krátkodobej návratnej finančnej výpomoci z Transpetrolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu