Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SDKÚ: Chceme zabrániť poberateľom dávok, aby sa vyhýbali exekúciám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslanci z opozičnej SDKÚ-DS chcú, aby aj dávky a príspevky v hmotnej núdzi podliehali exekúciám, a to do výšky dvoch tretín priznanej sumy. V súčasnosti sa totiž ich poberatelia podľa SDKÚ-DS vyhýbajú plateniu svojich pohľadávok. Sociálne odkázaní dlžníci si často ani nehľadajú prácu, ktorá by im priniesla príjem, len aby sa exekúciám vyhli.

Poslanci NR SR Ľudovít Kaník, Pavol Frešo a Viliam Novotný (všetci SDKÚ-DS) tak predkladajú na najbližšiu schôdzu parlamentu novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, ktorá by mala takýto stav odstrániť.

Ďalším cieľom novely exekučného zákona je zabezpečiť, aby ľudia neboli pre malé pohľadávky zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori. "Súčasná právna úprava totiž vytvára stav, keď pri malých dlžných sumách vymáhaných exekútormi výška konečnej sumy často výrazne presahuje pôvodnú pohľadávku," odôvodňujú poslanci.

Preto v novele navrhujú, aby odmena pre exekútora nemohla presiahnuť hodnotu samotnej dlžoby. "Odstráni sa tým stav, na ktorý občania dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a tiež nespravodlivý," opísali predkladatelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu