Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žitňanská sa vzbúrila proti Frešovi: Rozhádali sa na Rómoch!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rozkol v SDKÚ? Pár mesiacov po tom, čo sa na stoličku predsedu SDKÚ posadil Pavol Frešo, sa zdá, že to v strane opäť vrie. Poslankyňa Lucia Žitňanská totiž ohlásila bojkot všetkých opozičných návrhov súvisiacich s riešením rómskeho problému. K jej vyhláseniu pritom prišlo práve v čase, keď šéf SDKÚ a iniciátor viacerých návrhov zaoberajúcich sa touto témou Pavol Frešo je v Bruseli.


„Prosím, priatelia, neberte to osobne. Ibaže už nie som ochotná, v žiadnej podobe, zúčastňovať sa bratovražedného boja (o lepší alebo horší, radikálnejší alebo menej radikálny, komplexný alebo naopak vôbec nekomplexný návrh zákona) za tichého, pobaveného prizerania sa poslancov Smeru,“ poskytla vyhlásenie Žitňanská.
 

Áno, na tému máme rôzny pohľad, tvrdí Žitňanská


Už v lete pritom v SDKÚ vyvolala búrlivé diskusie tlačová konferencia šéfa strany Freša a podpredsedu klubu Ľuda Kaníka uprostred rómskej osady v Plaveckom Štvrtku. Medzi Rómami predstavili návrh nového zákona, ktorého prijatie by uľahčilo búranie čiernych stavieb. Žitňanská sa vtedy postavila proti svojim straníckym kolegom a tvrdila, že takáto tlačovka SDKÚ skôr rozdeľuje, ako spája. Ich konanie označila za populizmus.

Neprešli ani tri mesiace a rómsky problém je v SDKÚ opäť na stole. „Áno, zjavne máme na spôsoby riešenia tejto vážnej a citlivej témy rôzny pohľad,“ uviedla pre Topky Žitňanská. Pretrvávajúce nezhody v tejto otázke však nateraz nevníma ako dôvod na odchod z SDKÚ a v bojkotovaní opozičných návrhov plánuje pokračovať, kým problém nezačne riešiť vláda a opoziční poslanci sa neprestanú hádať.

 Kaník Žitňanskej vyjadrenia neberie ako vzburu a rovnako si nemyslí, že by k nej malo v strane dôjsť. „Vnímam to skôr tak, že Luciu hnevá tá inflácia množstva návrhov na rómsku tému,“ povedal nám. „SDKÚ je stranou, ktorá sa tomu venovala 10 rokov a prinášali sme návrhy aj konkrétne riešenia. Keby neprišli socialisti, tak to dnes nemusíme opravovať,“ dodal.

 

Splnomocnenec Pollák: Bez sily Smeru sa problém nedá riešiť


Žitňanská svoj bojkot odôvodňuje radikalizovaním a závažnosťou situácie, keď ožívajú rôzne skupiny potláčajúce práva, ale aj tým, že s rómskym problémom sa nebude dať pohnúť bez 83 poslancov Smeru.Lebo rómsky problém sa nedá riešiť tak, že sa Robert Kaliňák schová za zásteru Petra Polláka či Robert Fico za zásteru Igora Matoviča,“ uviedla. Ako ďalší problém označila najmä nefungujúce inštitúcie – políciu, prokuratúru a súdy.

Nový splnomocnenec pre rómsku problematiku Peter Pollák súhlasí so Žitňanskou, že bez sily 83 poslancov Smeru sa problém nedá vyriešiť. Dodáva však, že čas na konanie tu bol už aj v predošlom volebnom období. „Na jednej strane vítam, že mnohí politici prejavili záujem o tento problém, zároveň sú to však práve ľudia z opozície, ktorí mali možnosť veci meniť, no neurobili tak," dodáva na záver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu