Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nezamestnanosť v Španielsku je najvyššia na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HAMBURG - V Španielsku je nezamestnanosť už dlhší čas rekordne vysoká. Nová štatistika Medzinárodnej organizácie práce (ILO) ukázala, že Španielsko spoločne s Gréckom majú najvyššiu evidovanú nezamestnanosť na svete. Štatistika týkajúca sa nezamestnanosti mladých ľudí je ešte hrozivejšia.

Južná Európa zápasí s najvyššou evidovanou nezamestnanosťou na svete, ukázala analýza ILO vypracovaná exkluzívne pre Financial Times Deutschland (FTD). ILO zostavila analýzu na základe svojich globálnych správ o zamestnanosti. Podľa ILO je aktuálne bez práce 24,5 % Španielov a 22,3 % Grékov. To je viac, než vo všetkých ostatných krajinách, pre ktoré má ILO k dispozícii údaje.

Aj v oblasti nezamestnanosti mladých je južná Európa na tom vo svetovom porovnaní najhoršie. A odborníci nepredpokladajú, že sa situácia v dohľadnom čase zlepší. "Aj keby kríza v eurozóne v najbližších mesiacoch neeskalovala, nezamestnanosť v južných krajinách eurozóny bude klesať len pomaly," uviedol pre FTD šéf prognostického oddelenia ILO Ekkehard Ernst.

ILO mala k dispozícii údaje zo 178 krajín po celom svete, pričom len približne v 50 štátoch realizuje prieskumy, ktorých výsledky sú medzinárodne porovnateľné. V prípade mnohých afrických, karibských a latinskoamerických štátov má ILO k dispozícii len hrubé odhady, ale aj v týchto regiónoch je len málo štátov, ktoré majú vyššiu mieru nezamestnanosti než Španielsko alebo Grécko - napríklad Namíbia.

Čísla ILO ukazujú, že zodpovední predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej únie (EÚ) a Európskej centrálnej banky (ECB) výrazne podcenili negatívne vplyvy úsporných programov na vývoj situácie na trhoch práce. MMF na jeseň 2010 prognózoval, že nezamestnanosť v Grécku tento rok dosiahne okolo 15 % a do roku 2015 klesne na 13 %. V Španielsku fond počítal tento rok s poklesom na 18 %.

Aktuálne predpovede ILO sú podstatne pesimistickejšie. Organizácia počíta s tým, že ešte v roku 2015 bude nezamestnanosť v Grécku na úrovni 20,3 % a v Španielsku na úrovni 23,4 %. Tento mierny pokles nezamestnanosti v porovnaní so súčasnosťou však neznamená, že sa zrýchli tvorba nových pracovných miest. Mnohí ľudia budú čoskoro natoľko frustrovaní, že si prestanú hľadať prácu a vypadnú zo štatistík, myslí si Ernst.

Súčasnú recesiu pociťujú predovšetkým mladí ľudia. Podľa ILO je bez práce 55 % Grékov pod 24 rokov a 53,2 % Španielov. Táto miera zostane v oboch krajinách ešte v roku 2015 na úrovni okolo 50 %. Dokonca ani na Blízkom východe a v Severnej Afrike, kde mládež pre nedostatok práce vyvolala revolúcie, nie sú čísla takéto zlé. Informoval o tom Financial Times Deutschland.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu