Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensku hrozí kolaps vo výrobe hydinového mäsa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku hrozí podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) kolaps vo výrobe hydinového mäsa. Situácia v chove hydiny sa podľa hydinárov neustále zhoršuje od roku 2002 a v súčasnosti sa stala kritickou.

"Chovatelia oznámili slovenským spracovateľom hydiny, že pri súčasnej cenovej úrovni 0,93 eura za kilogram brojlerových kurčiat, nebudú ďalej pokračovať v chove hydiny," uviedol tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban. V našich obchodoch tak môže byť podľa hydinárov nedostatok alebo úplná absencia slovenského hydinového mäsa.

Dôvodom kritickej situácie má byť výrazný nárast cien vstupov, najmä kŕmnych zmesí za posledný mesiac. Z prieskumu vývoja cien kŕmnych zmesí a brojlerových kurčiat, ktorý urobila ÚHS vyplynulo, že od januára 2010 do augusta 2012 sa zvýšili ceny kŕmnych zmesí o 63 %. "Ale ceny brojlerových kurčiat narástli v rovnakom období iba o 18 %," upozornili Urban.

Najväčší nárast cien kŕmnych zmesí bol pritom podľa ÚHS medzi aprílom a augustom 2012, a to o 28 %. Cena brojlerových kurčiat ostala v tomto období takmer rovnaká, narástla len o jedno percento.

"Aby chovateľ kurčiat dosiahol z chovu rovnaký efekt ako pred navýšením cien kŕmnych zmesí, je potrebné, aby dostal 1,07 eura za 1 kg kurčaťa," vyčíslil Urban. V súčasnosti dostávajú chovatelia od spracovateľov cenu 0,93 eura za 1 kg kurčaťa.

Podľa hydinárov sú tak v súčasnosti na rade obchodníci. "Musí prísť k náprave zo strany obchodných reťazcov, teda k zvýšeniu ceny za hydinu, ktorú budú platiť spracovateľom," dodal Urban. V opačnom prípade budeme môcť podľa jeho slov iba smutne konštatovať, že hydina na Slovensku sa chovala len v minulosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu