Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z 1625 školských jedální odoberá slovenskú hydinu len 57 z nich

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Z 1625 školských jedální na Slovensku odoberá podľa slov riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára kvalitnú slovenskú hydinu len 57 školských stravovacích zariadení, teda necelé 4 % z nich. V Bratislavskom kraji sú to len 3 % jedální, v Nitrianskom kraji 8 %, v Trenčianskom kraji 1 % a v Trnavskom kraji 2 %.

"V školských jedálňach sa pritom stravuje približne 60 % detí. Podľa rezortu školstva prestal trend stravovania v školských jedálňach stúpať a v budúcnosti počet stravníkov bude ubúdať, pretože verejné obstarávanie neguje kvalitu pripravovaných jedál," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Molnár.

Znižujúca sa kvalita jedál v jedálňach je podľa neho zapríčinená aj niektorými ustanoveniami zákona o verejnom obstarávaní, ktorý sa dotýka aj školského stravovania. ÚHS preto podľa Molnára navrhuje 5 riešení stavu a požiadaviek do novelizácie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré by po konzultáciách s vedúcimi pracovníčkami školských jedální mohli prispieť k zlepšeniu kvality surovín používaných v stravovacích zariadeniach škôl.

"Prvou z požiadaviek je potreba vyňatia školských jedální zo zákona o verejnom obstarávaní. Za potraviny v jedálňach totiž platia rodičia, čiže o týchto peniazoch by nemalo rozhodovať verejné obstarávanie, ale priamo rodičia cez Radu škôl prípadne cez vedúcu školskej jedálne," zdôraznil. "Ak by toto vyňatie zo zákona nebolo možné, tak po druhé, požadujeme zvýšenie limitu na podprahové zákazky na verejné obstarávanie zo sumy 10.000 eur, ktorá dnes je, na sumu 20.000 eur. Desaťtisícová hranica je jednou z najnižších v EÚ," poznamenal.

"Po tretie, ak vedúce školských jedální chcú poskytovať deťom kvalitnú čerstvú stravu z hydiny, tak je v rámci verejného obstarávania potrebné, aby vyžadovali od dodávateľov prílohu – rozhodnutie veterinárnej správy o schválení prevádzky ako hydinový bitúnok," spresnil. Ďalšou z možností zlepšenia je podľa riaditeľa ÚHS do verejného obstarávania zahrnúť podmienku, aby jedálne požadovali čerstvé hydinové mäso, pri ktorom neuplynie z doby spotreby viac ako jedna pätina. "Toto by bola garancia toho, že mäso je dodané v deň zabitia," povedal.

"V neposlednom rade je zároveň dôležité, aby sa aj rodičia zaoberali tým, čo konzumujú ich deti v školských jedálňach a požadovali od zriaďovateľov škôl variť z kvalitných surovín," dodal. Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia, združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny a producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu