Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Podľa talianskeho ministra Rím nepotrebuje finančnú pomoc, ale pokoj na trhoch

Vittorio Grilli
Vittorio Grilli (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansko nepotrebuje medzinárodnú finančnú pomoc od EÚ, stačilo by "trochu pokoja" na trhoch. V nedeľu to vyhlásil taliansky minister financií Vittorio Grilli.

"Jediná vec, ktorá by mohla byť užitočná, je trochu pokoja na trhoch... trhové podmienky, ktoré by nám umožnili usporiadanú obnovu emisie našich dlhopisov," povedal minister. Komentár ministra Grilliho prišiel po správach o tom, že vláda premiéra Maria Montiho diskutuje o možnosti požiadať európske záchranné fondy o intervenciu na trhoch s dlhopismi, aby znížila výnosy z talianskych vládnych dlhopisov.

Podľa ministra financií je Taliansko v súčasnosti jedna z najpoctivejších krajín na svete a určite v Európe. Grilli zároveň vylúčil ďalšie úsporné opatrenia v krajine v najbližších mesiacoch. "Takýto krok by len ďalej traumatizoval ekonomiku, ktorá už je aj tak v recesii," povedal Grilli a potvrdil, že odhalí plán na redukciu dlhu krajiny rýchlosťou jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP) ročne predajom nehnuteľností vo vlastníctve štátu. Dlh Talianska je v súčasnosti vo výške 123 percenta HDP. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu