Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Koruna sa posunula na nový rekord 35,50 SKK/EUR

BRATISLAVA - Slovenská koruna dnes pokračovala vo vylepšovaní historického maxima, keď po prvý raz prelomila úroveň 35,50 SKK/EUR. Mena sa na krátko dostala na 35,495 SKK/EUR, neskôr korigovala a v závere obchodovania stála na 35,54 koruny za euro. ČTK to povedal díler UniBanky Patrik Malec. Voči doláru koruna stagnovala tesne nad 27,70 SKK/USD.

"Koruna dosiahla nové maximum, v závere prišla mierna korekcia podobne ako na ostatných trhoch regiónu," poznamenal obchodník.

Koruna tak vylepšila doterajšiu najsilnejšiu úroveň z minulého štvrtka, keď stála na 35,56 SKK/EUR. Za posledné dva mesiace si pripísala viac ako päť percent. Po spevnení pod 35,50 SKK/EUR sa mena posilnila už o 7,7 percenta oproti centrálnej parite 38,455 SKK/EUR, ktorá bola stanovená pri vstupe Slovenska do systému výmenných kurzov ERM-II vlani v novembri. Od parity sa koruna nesmie odchýliť o 15 percent oboma smermi.

Koruna má podľa Maleca priestor na ďalšie zisky. "Bude závisieť od regiónu a uzatvárania pozícií pred koncom roka," upozornil.

Podľa ekonómov investori majú záujem o nákupy korún aj pre rýchly rast ekonomiky a očakávania na sprísnenie menovej politiky centrálnou bankou do konca roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu