Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Naša životná úroveň sa zvýši, tvrdia ekonómovia

BRATISLAVA - Robustný rast slovenskej ekonomiky sa prejaví vo zvyšovaní životnej úrovni obyvateľstva a rýchlejšom približovaní krajiny k vyspelým ekonomikám Európskej únie. Zhodli sa na tom analytici oslovení ČTK.

Hrubý domáci produkt (HDP) v treťom štvrťroku vzrástol medziročne o rekordných 9,8 percenta, podporený hlavne priemyslom a exportom. Podľa centrálnej banky by vysoký ekonomický rast mal pokračovať aj v roku 2007.

"Silný rast znamená výrazný posun v životnej úrovni a dobiehaní vyspelých krajín EÚ," povedal ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Kárász. Zároveň sa znižuje počet ľudí bez práce, dodal.

Stúpajúci výkon hospodárstva podľa Kárásza obyvatelia naďalej pocítia vo svojich peňaženkách. Poznamenal, že vyššie príjmy ľudí znamenajú nárast spotreby, čo potvrdzuje rast maloobchodných tržieb.

Medziročný rast slovenskej ekonomiky v treťom kvartáli podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka prekonal očakávania centrálnej banky. NBS ho však považuje za zdravý. "Podľa predbežných analýz to vyzerá tak, že bude udržateľný aj na budúci rok," povedal dnes novinárom Šramko.

Napriek pozitívnemu vývoju ekonomiky potrvá ešte mnoho rokov, kým sa Slovensko v blahobyte vyrovná rozvinutejším ekonomikám. "Je to krôčik, aby sa postupne dobiehala životná úroveň vyspelých krajín EÚ," upozornil Kárász. Výkonnosť slovenského hospodárstva je však v porovnaní so starými členskými krajinami únie len zhruba polovičná, doplnil.

"Dobiehanie životnej úrovne sa odhaduje na 20 až 30 rokov," pripomenula analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Približovanie je možné urýchliť, vyžaduje si to však nové investície nielen do výrobných kapacít, ale aj vzdelanosti, aby krajina pritiahla výrobu s vyššou pridanou hodnotu, zdôraznila.

HDP Slovenska už v uplynulom období rástlo rýchlejšie než ekonomika EÚ, ktorá napríklad v treťom štvrťroku pridala medziročne len o 2,8 percenta.

Kárász pripomenul, že napriek priaznivému vývoju pretrvávajú v krajine regionálne rozdiely v životnej úrovni. Napriek rastu zamestnanosti Slovensko patrí v EÚ medzi štáty s najvyššou mierou nezamestnanosti.

V septembri síce nezamestnanosť podľa úradov práce klesla na historické minimum 9,75 percenta, podľa metodiky Štatistického úradu však v druhom štvrťroku bolo bez práce až 13,5 percenta obyvateľov.

Na prekvapivo rýchly rast HDP zareagovali analytici zmenou výhľadu vývoja ekonomiky. Slovenská sporiteľňa predpokladá, že tohtoročný rast HDP by mohol dosiahnuť najmenej 7,5 percenta oproti doteraz predpokladaným 6,6 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu