Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kontrola úradu vlády vo finančnej správe stále pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kontrola vo finančnej správe z Úradu vlády SR, o ktorú požiadali poslanci parlamentného finančného výboru ešte vo februári tohto roka, stále pokračuje. Podľa prvotných predpokladov úradu vlády mala pritom kontrola skončiť v prvej polovici apríla.

"V súčasnosti kontrola stále trvá, a to aj vzhľadom na potrebu predloženia ďalších dokumentov zo strany Finančného riaditeľstva SR, ktoré si vyžiadala kontrolná skupina. Po skončení kontroly budeme o výsledkoch informovať,“ uviedol v aktuálnom stanovisku Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

O vykonanie kontroly vo finančnej správe pre problémy s informačným systémom požiadali poslanci parlamentného výboru pre financie a rozpočet v polovici februára, a to Úrad vlády SR a aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Ten už 12. marca zverejnil výsledky kontroly, v ktorých konštatoval viaceré porušenia zákonov. NKÚ napríklad potvrdil obmedzenú funkčnosť informačných systémov daňovej správy a nedodržanie zásady správy daní podľa ustanovenia zákona o správe daní. Na základe výsledkov kontroly odporučil NKÚ štatutárnemu zástupcovi Finančného riaditeľstva SR okamžite prijať účinné opatrenia pre "zabezpečenie riadneho výkonu správy daní“.

Situáciu vo finančnej správe preveroval aj tím audítorov z akademického prostredia. Cieľom auditu bolo overiť, či pôvodný a nový informačný systém spĺňajú požiadavky platnej legislatívy a či sú integrovateľné so štandardným daňovým systémom podľa požiadaviek programu UNITAS. Odborníci napokon riadiacemu výboru projektu UNITAS odporučil nasadiť informačný systém od spoločnosti Novitech a zároveň pokračovať aj vo vývoji nového systému KONS. Daniari v druhej polovici apríla informačný systém od pôvodného dodávateľa, spoločnosti Novitech, uviedli do prevádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu