Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príprava na odchod Grécka z eurozóny: Ľudia v panike vyberajú peniaze z bánk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Gréci vybrali v pondelok z bánk najmenej 700 mil. eur. Informoval o tom guvernér gréckej centrálnej banky George Provopoulos prezidenta Károlosa Papoúliasa, ktorý rokuje s politickými lídrami o vytvorení dočasnej vlády, ktorá by krajinu doviedla k druhým voľbám za viac ako mesiac.

Podľa agentúry Reuters sa Gréci obávajú výraznej devalvácie, ktorá by mohla nastať v prípade, ak by krajina opustila eurozónu. "Provopoulos ma informoval, že nešlo o paniku, avšak vládnu veľké obavy, ktoré by mohli vyústiť až v paniku,“ povedal prezident.

"Výbery a odlev peňazí z krajiny do 16:00, kedy som mu zavolal, dosiahli 700 mil. eur. Guvernér očakával celkový odlev v sume okolo 800 mil. eur,“ uviedol ďalej Papoúlias. Agentúra Reuters poznamenáva, že Gréci už vyberajú peniaze z bánk niekoľko mesiacov a doposiaľ v žiadnej z nich neboli rady čakateľov na peniaze.

Schäuble odmietol opäť rokovať o pláne pomoci pre Grécko

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v stredu vyhlásil, že nie je možné opätovne rokovať o pláne medzinárodnej pomoci pre Grécko. "Tento program pomoci sme pripravili do posledného detailu a nemôžme o ňom znovu rokovať," povedal Schäuble deň po tom, ako grécki politickí lídri oznámili, že nedokážu zostaviť novú vládu a budú sa konať predčasné voľby.

Zástupcovia gréckych politických strán sa mali v utorok ešte raz pokúsiť o vyriešenie patovej situácie po tom, ako strany podporujúce ozdravenie verejných financií pomocou tvrdých úsporných opatrení v predčasných parlamentných voľbách stratili väčšinu. Na stretnutí v prezidentskom paláci sa zúčastnili zástupcovia piatich zo siedmich strán, ktoré sa dostali do parlamentu.

Grécky prezident Károlos Papoúlias sa snažil politikov presvedčiť, aby napriek nezlučiteľným postojom pristúpili na kompromis, ktorým malo byť zostavenie technokratickej vlády z "nepolitických osobností". S návrhom prišiel po tom, ako v pondelok zlyhal posledný pokus o dohodu medzi stredopravicovou stranou Nová demokracia (ND), socialistami a umiernenou Demokratickou ľavicou (DIMAR).

Euro môže prežiť aj bez Grécka, tvrdí taliansky minister

Spoločná európska mena môže prežiť, aj keby Grécko opustilo eurozónu. V stredu to vyhlásil taliansky minister priemyslu Corrado Passera. "To, že euro môže naďalej existovať aj bez Grécka, je vopred jasnou záležitosťou," povedal Passera.

Pokusy o zostavenie vlády v Grécku v utorok stroskotali a existuje možnosť, že v júnových voľbách uspejú ľavicové strany, ktoré nesúhlasia s úsporným programom v krajine. Kríza v eurozóne by sa tak mohla prehĺbiť. "Európa si nedokázala poradiť s problémami Grécka, a teraz od Atén požaduje opatrenia, ktoré pravdepodobne nie je možné uskutočniť," povedal ďalej Passera. Vysoko zadlžené krajiny ako Taliansko budú však podľa jeho slov prvými, ktoré utrpia odchodom Grécka z eurozóny.

Merkelová/Hollande: Grécko by nemalo opúšťať eurozónu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nový francúzsky prezident François Hollande v utorok deklarovali spoločný záujem na zachovaní celistvosti eurozóny, ktorú ohrozuje patová situácia po predčasných parlamentných voľbách v Grécku. Podľa vyjadrenia Merkelovej, ktorá Hollanda privítala v Berlíne iba niekoľko hodín po jeho inaugurácii, si dvojica tradičných európskych veľmocí želá zotrvanie Grécka v menovej únii a v prípade potreby je pripravená "zvážiť možnosť dodatočných rastových opatrení" v prospech zadlženej krajiny.

Počas prvého spoločného rokovania sa obaja lídri snažili klásť dôraz na jednotu, pričom nezabudli ubezpečiť, že si uvedomujú svoju zodpovednosť pri hľadaní východísk z krízy. Merkelová taktiež vyjadrila presvedčenie, že jej názory na to, ako podporiť ekonomický rast v eurozóne, sa nelíšia od Hollandovych do takej miery, ako tvrdia médiá.

"Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú máme ako Francúzsko a Nemecko za dobrý vývoj v Európe, a domnievam sa, že v tomto duchu nájdeme riešenia jednotlivých problémov," povedala šéfka nemeckej vlády. Jej francúzsky partner sa vyjadril, že je počas nadchádzajúceho summitu Európskej únie pripravený diskutovať "o všetkom" vrátane otázky takzvaných eurodlhopisov, ktorá vyvoláva napätie medzi Berlínom a Parížom. Hollande však zároveň potvrdil aj svoj záujem opätovne otvoriť fiškálny pakt EÚ, čo Merkelová dôrazne odmieta.

Podľa šéfky MMF treba rátať s odchodom Grécka z eurozóny

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová uviedla, že je dôležité technicky sa pripraviť na možnosť odchodu Grécka z eurozóny. Zároveň upozornila, že odchod Grécka by mohol byť "dosť chaotický". Pre televíznu stanicu France 24 v utorok na otázku, či by Grécko mohlo odísť z eurozóny, Lagardová odpovedala: "Určite dúfame, že to tak nebude, z pohľadu MMF ... ale musíme byť technicky pripravení na všetko."

Na otázku, aký by bol vplyv možného odchodu Grécka, šéfka MMF odpovedala, že takáto situácia by mala dopad na hospodársky rast, obchod, ako aj na finančné trhy. "S určitosťou sa dá predpokladať, že by to bolo dosť chaotické," dodala.
 

Grécko vypísalo nové voľby, dočasnú vládu povedie Pikrammenos

Nové parlamentné voľby v Grécku sa uskutočnia 17. júna. Dohodli sa na tom dnes lídri politických strán na rokovaniach s prezidentom Karolosom Papuliasom, po tom, čo nepodarilo zostaviť vládnu koalíciu. Oznámili to grécke médiá.
      
Vodca Nezávislých Grékov oznámil, že dočasnú vládu povedie predseda najvyššieho správneho súdu - Rady štátu. Podľa štátnej televízie bol do tejto funkcie vymenovaný Panagiotis Pikrammenos.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu