Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Najviac pracovných miest vytvárajú v EÚ malé a stredné podniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v rokoch 2002 až 2010 malé a stredné podniky (MSP) vytvorili 85 percent čistých nových pracovných miest v Európskej únii.

Pod pojmom čisté nové pracovné miesta EK uvádza novovytvorené pozície na trhu práce mínus pracovné miesta, ktoré v tomto období zanikli. Tento údaj je značne vyšší ako podiel MSP na celkovej zamestnanosti, ktorý sa uvádza vo výške 67 percent.

Komisia tiež poukazuje, že podľa štúdie o základnom prínose MSP k vytváraniu pracovných miest čistá zamestnanosť v sledovanom období badateľne vzrástla aj v obchodnej sfére v EÚ. Každoročne v priemere o 1,1 milióna nových pracovných miest.

"V tomto kritickom období pre európske hospodárstvo pozorujeme, že malé podniky si plnia a potvrdzujú svoju rolu hlavných aktérov pri vytváraní nových pracovných miest. Ich výrazný podiel na trhu práce zvýrazňuje doteraz najväčší hospodársky význam MSP a potrebu ich podpory na všetkých úrovniach. Malé a nové podniky sú zjavne kľúčom k obnoveniu hospodárskeho rastu," uviedol dnes podpredseda EK Antonio Tajani, zodpovedný za podnikanie a priemysel.

Komisia poukázala, že s ročným nárastom o 1 % bol nárast zamestnanosti v prípade MSP vyšší ako v prípade veľkých podnikov s hodnotou 0,5 %. Výnimkou je iba odvetvie obchodu, v ktorom zamestnanosť v MSP vzrástla ročne o 0,7 % v porovnaní s 2,2 % vo veľkých podnikoch. Dôvodom je výrazný nárast veľkých obchodných spoločností, najmä v oblasti predaja, údržby a opravy motorových vozidiel.

Najväčší podiel - 58 percent - na celkovom náraste čistej zamestnanosti v obchodnej sfére majú v kategórii malých a stredných podnikov mikropodniky, ktoré zamestnávajú menej ako 10 ľudí.

Štúdia EK poukázala, že nové firmy, založené pred menej ako piatimi rokmi, sa zaslúžili o väčšinu nových pracovných miest. Nové firmy pôsobiace v oblasti podnikateľských služieb vytvárajú viac ako štvrtinu nových pracovných miest (27 %), zatiaľ čo nové spoločnosti v oblasti prepravy a komunikácie prispievajú najmenej pri vytváraní nových pracovných príležitostí (6 %).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu