Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SLK sa obracia na poslancov aj ministra Uhliarika

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rada Slovenskej lekárskej komory (SLK) dnes vyzvala poslancov Národnej rady SR, aby odhlasovali v štátnom rozpočte na rok 2012 platbu za poistencov štátu vo výške 5,5 percenta z priemernej mzdy v roku 2010.

Zároveň oslovila otvoreným listom ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH), ktorého žiada o zmenu osobitného spôsobu úhrady lieku - vakcíny na pravidelné očkovanie. Dnes to uviedla riaditeľka Sekretariátu SLK Daniela Resutíková.

Rada SLK podľa nej dnes vyzvala poslancov na zvýšenie platieb za poistencov štátu s odôvodnením, že tento krok by predišiel "ďalšej nespokojnosti a deštrukcii v systéme zdravotníctva".

V otvorenom liste sa SLK venovala zmenám v úhradách vakcín na povinné očkovanie. "Rada Slovenskej lekárskej komory na svojom rokovaní 6.12.2011 žiada ministra zdravotníctva SR o zmenu osobitného spôsobu úhrady lieku - vakcíny na pravidelné očkovanie podľa Imunizačného programu SR. Samotný zákon 363/2011 Z.Z. umožňuje zmeniť tento nezmyselný spôsob zaobstarávania očkovacích látok, a to konkrétne podľa § 6 ods. 13, kedy o zmene osobitného spôsobu úhrady lieku môže ministerstvo rozhodnúť na návrh alebo z vlastného podnetu," uvádza sa v otvorenom liste SLK ministrovi zdravotníctva.

 "Ako dôvody uvádzame neschopnosť ambulantných lekárov finančne zabezpečiť nákup vakcín z vlastných prostriedkov ambulancie, ako i zabezpečenie ich skladovania," apeluje SLK na ministra Uhliarika. Odborná verejnosť sa podľa SLK nemala možnosť vyjadriť k zásadnej zmene obstarávania očkovacích látok na povinné očkovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu