Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kedy vás šéf musí preradiť na inú pozíciu?

Máte zdravotné problémy a pracujete v oblasti, kde musíte byť stopercentne fit? Žiadajte zmenu pracovného miesta! Zamestnávateľ je v takomto prípade povinný preložiť vás. Ešte predtým si však dohodnite pracovné podmienky a dobu, dokedy budete inú prácu vykonávať. Čo všetko musí váš šéf dodržať?

Uzavretím pracovného pomeru však aj vám vyplývajú isté povinnosti. Jednou z nich je aj oznámenie o zmene zdravotného stavu. Zvlášť potrebné je to v prípade, ak vykonávate takú funkciu, ktorá vyžaduje stopercentné zdravie.

Povinnosti zamestnávateľa
Ak z vážneho dôvodu nemôžete prácu vykonávať, pracovný pomer by nemal skončiť výpoveďou. Šéf vás totiž musí preložiť na iné miesto. Navyše je povinný uviesť dôvody rozhodnutia zmeny pracovnej pozície a dobu trvania ešte pred jej vykonaním. Ak preradením dochádza k zmene pracovnej zmluvy, žiadajte si aj písomné oznámenie, ktoré musí obsahovať spomínané dôvody.

Čo netreba zanedbať
Ešte pred uzavretím dohody o zmene pracovných podmienok je zamestnávateľ tiež povinný poslať vás na lekárske vyšetrenie, za ktoré nesmie požadovať peniaze. Na preradené miesto totiž musíte byť zdravotne spôsobilí. Okrem toho by vám mal šéf ponúknuť pozíciu, na ktorú máte primeranú kvalifikáciu a zodpovedá vašim schopnostiam, pracovným skúsenostiam a odborným znalostiam.

Preradenie bez vášho súhlasu!
Zamestnávateľ vás môže preložiť na inú pozíciu bez vášho súhlasu vtedy, keď je potrebné predísť mimoriadnej udalosti. Ide predovšetkým o prácu na rizikových miestach, kde by ste boli vystavení ohrozeniu života alebo inému nebezpečenstvu.

Koho sa nárok na iné miesto týka?
- ak ste dlhodobo stratili spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu na základe lekárskej správy
- v prípade, že nesmiete prácu vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou
- ak máte závažnú prenosnú chorobu a je to nevyhnutné na ochranu zdravia iných (karanténne opatrenia)
- tehotná žena alebo matka mladšieho dieťaťa ako 9 mesiacov vykonáva prácu, ktorú nesmú tieto ženy vykonávať, a to najmä, ak o preradenie napríklad na dennú zmenu požiada
- keď je to nevyhnutné podľa rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu (napríklad ak vykonávate funkciu, kde musíte mať čistý register trestov a máte v ňom záznam, prácu už vykonávať nemôžete)
- ak robíte v noci a boli ste uznaní za nespôsobilého takúto prácu vykonávať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu