Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Paríž a Brusel finalizujú plán záchrany Dexie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Belgicko a Francúzsko pravdepodobne vo štvrtok predložia plán záchrany finančnej skupiny Dexia, ktorý počíta s jej rozdelením a čiastočným zoštátnením aktív.

"Myslím si, že riešenie by malo byť známe zajtra,“ povedal v stredu pre rozhlasovú stanicu RTL francúzsky minister financií Francois Baroin. Je "nespochybniteľné", že Dexia v dnešnej podobe nebude ďalej fungovať, dodal minister. Za najspoľahlivejší označil Baroin scenár, v rámci ktorého by sa divízia Dexie pôsobiaca v oblasti financovania samospráv spojila s francúzskymi štátnymi bankami Caisse des Depots a Banque Postale.

Belgický premiér Yves Leterme uviedol, že jedným z možných riešení je znárodnenie belgickej divízie vrátane jej rozsiahlych retailových aktivít. "Jednou z možností konsolidácie Dexia Bank Belgium je, že v určitom okamihu kontrolu nad ňou prevezme vláda," povedal premiér pre rozhlasovú stanicu Radio 1.

Guvernér francúzskej banky Christian Noyer medzitým odmietol názory, že Francúzsku by pre štátnu podporu Dexie hrozila strata najvyššieho ratingu. Takéto úvahy označil za "prehnané" špekulácie s tým, že centrálne banky Francúzska a Belgicka majú k dispozícii dostatok zdrojov, aby mohli Dexii poskytnúť toľko likvidity, koľko bude potrebovať.

Ako informoval manažér pre externú komunikáciu a PR Dexia banky Michal Fúrik, situácia okolo francúzsko-belgickej skupiny však nemá žiadny vplyv na Dexia banku Slovensko, ktorej majoritným vlastníkom je od apríla 2011 stredoeurópska investičná skupina Penta. Dexia banka Slovensko tak nemá žiadne majetkovo-vlastnícke prepojenie na francúzsko-belgickú skupinu.

Dexia sa dostala pod veľký tlak trhu vzhľadom na jej investície do gréckych dlhopisov. Jej akcie od začiatku týždňa stratili už 28 %. Koncom júna Dexia vlastnila grécke štátne cenné papiere v hodnote 3,8 mld. eur a hrozí jej, že dlžníci v krajine jej nevrátia úvery v objeme 4,8 mld. eur.

Obe tieto sumy sú väčšie ako trhová kapitalizácia skupiny Dexia, ktorá je 2,5 mld. eur. Dexia už v júli zaúčtovala stratu v Grécku v sume 338 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu