Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sme v bezpečí: Naše atómové elektrárne prešli testami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenské atómové elektrárne zatiaľ prešli záťažovými testami. "Počas testov neboli zistené nedostatky, ktoré by vyžadovali neodkladné nápravné opatrenia alebo odstavenie pracujúcich elektrární. Odozva hodnotených elektrární na záťažové testy zodpovedá požadovanej bezpečnostnej úrovni," uviedol Úrad jadrového dozoru SR v priebežnej národnej správe, ktorú predloží Európskej komisii.

"Očakávame však, že na všetkých našich atómových elektrárňach sa budú do budúcna naďalej vykonávať ďalšie vylepšenia," dodala predsedníčka úradu Marta Žiaková.

Počas záťažových testov boli analyzované mimoriadne externé udalosti ako zemetrasenie, povodne a následky ďalších iniciačných udalostí potenciálne vedúcich k viacnásobnej strate bezpečnostných funkcií elektrárne. "Posudzované tiež boli kombinácie udalostí, vrátane výpadku elektrického napájania, dlhodobého prerušenia prívodu vody, ale i straty elektrického napájania v dôsledku extrémnych klimatických podmienok," dodal dozorný orgán.

Ako uviedol na tlačovej besede generálny riaditeľ ÚJD Peter Uhrík, počas záťažových testov boli vykonané aj niektoré testy funkčnosti systémov, ktoré nie sú bežne testované a tiež testovanie zariadení v konfigurácii, ktorú pôvodný projekt neuvažoval. "Bol to napríklad test plnenia bazénu skladu vyhoretého paliva z barbotážnych žľabov samospádom, bez použitia čerpadla, alebo skúška plnenia parogenerátorov vodou z hasičského auta," dodal Uhrík. Podľa neho záťažové testy slovenský dozorný úrad neprekvapili. “Pravidelne sa robia periodické hodnotenia bezpečnosti jadrových elektrární. Je to komplexná previerka jadrovej elektrárne, na základe ktorej vydáme alebo nevydáme povolenie na prevádzku. Takže záťažové testy neboli pre nás prekvapením," zdôraznil Uhrík.

Úrad vypracoval priebežnú národnú správu na základe záverov správ od prevádzkovateľa atómových elektrární, spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. (SE). Tie v súčasnosti prevádzkujú dva bloky jadrovej elektrárne Bohunice V2 a dva bloky Atómovej elektrárne Mochovce. Záťažovými testami prešli aj tretí a štvrtý blok mochoveckej elektrárne, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe. "Cieľom hodnotenia atómových elektrární je zistiť ich bezpečnostné rezervy a možnosti ďalších bezpečnostných vylepšení, ktoré sú vysoko nad rámec požiadaviek prevádzkovaných a budovaných elektrární na Slovensku," konštatoval úrad.

V prácach na záťažových testoch sa pokračuje ďalej, podľa stanoveného harmonogramu Skupiny európskych dozorov jadrovej bezpečnosti (ENSREG). Záverečnú národnú správu o záťažových testoch vykonaných na slovenských atómových elektrárňach by mal úrad predložiť do konca tohto roka. “Môžeme konštatovať, že postup testov dáva predpoklady na ich ukončenie v predpokladanom rozsahu a spracovanie finálnej správy v očakávanom termíne,“ uzavrel úrad.

Európske úrady jadrového dozoru sa dohodli na podobe záťažových testov jadrových reaktorov v rámci EÚ s cieľom zabrániť krízovej situácii, aká zasiahla Japonsko po marcovom zemetrasení. Krajiny EÚ sa koncom mája dohodli, že stresovými testami prejdú všetky jadrové elektrárne na území spoločenstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu