Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

PSA dnes oficiálne otvoril závod v Trnave

TRNAVA – Výrobný závod PSA Peugeot Citroën v Trnave dnes oficiálne otvorili predstavitelia firmy. Podľa slov predsedu predstavenstva spoločnosti Jeana-Martina Folza predstavovala celková investícia spojená s výstavbou a začiatkom výroby 700 miliónov EUR.

Výrobná kapacita závodu predstavuje 300 000 vozidiel vyrábaných v troch pracovných zmenách. V závode aktuálne pracuje 3 300 zamestnancov. Ďalšie pracovné miesta vznikli v desiatke dodávateľských spoločností, ktoré sa nachádzajú v priemyselnom parku v blízkosti závodu.

Podľa slov Folza rozhodnutie o umiestnení závodu PSA Peugeot Citroën na Slovensko vyplynulo z výhodného logistického hľadiska. O Trnave rozhodla výhodná poloha, rozvinutá cestná i železničná dopravná sieť. "Závod v Trnave je našim prvým závodom, postaveným podľa nových základných princípov firmy. Sú to nulová chybovosť, nominálne fungovanie výroby, optimalizácia pracovníkov a ich kompetentnosť," uviedol Folz. V súčasnosti produkuje trnavský závod denne 450 áut, v druhom kvartáli budúceho roka by sa mal tento počet zvýšiť na 800. "Splnili sme všetky termíny, dosiahli sme všetky stanovené ciele v súvislosti s výstavbou závodu na Slovensku," zhodnotil Folz.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën oznámila investičné rozhodnutie vybudovať nový závod v Trnave v januári 2003. Začiatkom tohto roka sa začala predsériová výroba, o 6 mesiacov neskôr prešla firma na sériovú výrobu modelu Peugeot 207. Predpokladaná tohtoročná produkcia predstavuje 50 000 vozidiel. V konečnej fáze plánuje spoločnosť vytvoriť 3 500 pracovných miest. Podiel žien tvorí 22,5 %, priemerný vek zamestnancov je 31 rokov.

Skupina PSA Peugeot Citroën je na Slovensku zastúpená značkami Peugeot a Citroën. Od roku 1998 vzrástol jej celkový trhový podiel zo 4,9 % na 13,6 % v minulom roku. Za prvých 9 mesiacov tohto roka predstavoval trhový podiel skupiny PSA Citroën stabilných 13,1 %. Predaj 7 400 vozidiel znamená medziročný nárast o 3,2 %. Podľa Folza sa predaj vozidiel obidvoch značiek na slovenskom trhu strojnásobil.

PSA už uvažuje o novom modeli

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën uvažuje o spustení výroby nového modelu v trnavskom závode od roku 2009 alebo 2010. Novinárom to dnes povedal predseda predstavenstva spoločnosti Jean-Martin Folz. Predpokladaný objem výroby ďalšieho typu nespresnil, bude však limitovaný kapacitou linky, ktorá je 55 vozidiel za hodinu. "Máme technické možnosti vyrábať na súčasnej linke, (...) netreba investovať do novej," vyhlásil Folz.

Ešte v decembri minulého roka automobilka oznámila, že chce svoju trnavskú investíciu 700 miliónov eur rozšíriť a postaviť ďalší závod za 350 miliónov eur. Ročná výrobná kapacita závodu 300.000 vozidiel sa mala zvýšiť o polovicu na 450.000 áut. V septembri ale od zámeru ustúpila, dôvodom bolo obmedzenie výdavkov koncernu.

Spustenie produkcie ďalšieho vozidla, ktoré bude postavené na tej istej platforme ako v súčasnosti vyrábaný Peugeot 207, si podľa Folza vyžiada nové investície. Budú však tvoriť zlomok pôvodne plánovanej sumy 350 miliónov eur, dodal.

PSA sa rozhodol pre výstavbu svojho závodu na Slovensku v roku 2003. Výrobu vozidiel spustila automobilka začiatkom roka, na sériovú produkcia prešla v júni. "Teraz sa vyrába 450 áut za deň a v priebehu druhého štvrťroka budúceho roka by sa toto tempo malo zvýšiť na 800 áut za deň," uviedol Folz.

V tomto roku chce francúzska automobilka vyrobiť v Trnave 50.000 vozidiel Peugeot 207. Tento istý typ vyrába ešte v ďalších dvoch európskych závodoch, v Španielsku a Francúzsku.

Automobilka v súčasnosti zamestnáva 3300 pracovníkov, ich počet by sa mal ešte zvýšiť na konečných 3500 ľudí. Asi dve tretiny dielcov nakupuje trnavský PSA od dodávateľov na Slovensku a okolitých krajín. Skupina pôsobí aj v susednom Česku, kde postavila spoločný závod s automobilkou Toyota.

Závod PSA oficiálne otvorili dnes popoludní. Slávnosti sa zúčastnila zhruba tretina členov vládneho kabinetu. Okrem premiéra Roberta Fica prišli aj ministri financií, hospodárstva, dopravy a výstavby. "Som rád, že automobilka PSA Peugeot Citroën oficiálne začína v Trnave písať svoju históriu na Slovensku," povedal Fico.

Až do príchodu PSA pôsobil v krajine iba nemecký Volkswagen. Francúzsku automobilku nasledovala v roku 2004 kórejská Kia Motors, ktorá v súčasnosti končí s výstavbou závodu v Žiline.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu