Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rast nemeckej ekonomiky sa prudko spomalil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa v 2. kvartáli 2011 po skvelom začiatku roka nečakane razantne zabrzdilo.

Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt (HDP) na sezónne upravenej báze zvýšil len o 0,1 % po 1,3 % v prvých troch mesiacoch roka, informoval spolkový štatistický úrad vo svojom prvom odhade. Rast bol najslabší od 1. štvrťroka 2009, keď nemecké hospodárstvo zaznamenalo pokles. Ekonómovia síce počítali so znížením tempa, ale len na 0,5 %.

Štatistici tiež mierne korigovali rast v 1. štvrťroku na 1,3 % z pôvodne uvádzaných 1,5 %. Na medziročnej báze sa rast najväčšej európskej ekonomiky spomalil na 2,8 % z 5 % v 1. kvartáli, pričom odborníci prognózovali pokles len na 3,2 %.

Príčinami spomalenia dynamiky sú dlhová kríza v eurozóne a pribrzdenie americkej ekonomiky. Experti však považujú obavy z druhej recesie za neopodstatnené. Pozitívne impulzy prišli v 2. štvrťroku zo strany exportu a investícií. Dovoz však rástol rýchlejšie než vývoz, čo malo negatívny vplyv na celkový vývoj HDP. Na začiatku roka prudko expandujúcu ekonomiku pribrzdili aj spotrebiteľské výdavky a stavebné výdavky.

Ekonómovia aj napriek nedávnym turbulenciám na finančných trhoch a strachu z recesie očakávajú robustný vývoj. Dodatočné úsporné opatrenia vo Francúzsku a Talianku však môžu mať negatívny vplyv na exportne orientovanú nemeckú ekonomiku.

Najväčšia európska ekonomika sa v krízovom roku 2009 prepadla o 4,7 %. Vlani však vzrástla o 3,6 % a vďaka prudkému rozmachu na začiatku tohto roka už prekonala predkrízovú úroveň zo začiatku roka 2008. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu