Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

USA prišli o najvyšší rating AAA, výhľad je negatívny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila v noci nadnes rating dlhodobých záväzkov USA z najvyššej úrovne AAA o jeden stupeň na AA+ s negatívnym výhľadom. To znamená, že ho môže v nasledujúcich 12 až 18 mesiacoch opäť znížiť.

Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že ju návrh opatrení na konsolidáciu verejných financií, ktorý Kongres zverejnil začiatkom týždňa, nepresvedčil.

S&P ako prvá z trojice najväčších svetových agentúr odobrala USA najvyšší rating, ktorý im pridelila v roku 1941 a až doposiaľ ho nemenila. Uštedrila tak poriadny úder najväčšej svetovej ekonomike. Je totiž pravdepodobné, že po znížení ratingu náklady na splácanie dlhov ako štátu, tak firiem a domácností stúpnu.

Podľa S&P plán konsolidácie verejných financií, na ktorom sa nedávno dohodli Kongres a administratíva, nie je dostatočne razantný, aby v strednodobom časovom horizonte zastavil zadlžovanie USA.

Agentúra Moody's začiatkom týždňa síce ponechala USA najvyšší rating, ale pridelila mu negatívny výhľad. Ďalší "osud" ratingu teraz závisí od toho, či USA prijmú dodatočné opatrenia na zníženie rozpočtového schodku, a tiež od tempa rastu najväčšej svetovej ekonomiky a od výnosov z jej dlhopisov.

Posledná z trojice svetových agentúr - Fitch - situáciu v USA analyzuje a svoje rozhodnutie zverejní koncom mesiaca. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu