Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žatva na Slovensku je v záverečnej etape

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Žatva na Slovensku je v záverečnej etape. Ako vyplýva z monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory k 8. augustu, treba ešte pokosiť necelú pätinu pestovateľských plôch pšenice i jačmeňov a niečo viac ako desatinu celkovej výmery repky olejnej.

Zber úrody v uplynulých dňoch ovplyvňovalo podľa komory nepriaznivé počasie, kvôli ktorému sa práce na mnohých miestach prerušili. Napriek tomu sa celkom nezastavili a poľnohospodári využívali každú možnosť na to, aby dostali čo najväčšiu časť svojej produkcie do skladov.

Ako ďalej uviedol predseda komory Milan Semančík, úroda zozbieraná po období dlhšie trvajúcich dažďov vykazuje zníženú kvalitu a navyše je často napadnutá hubovitými ochoreniami. Niektorí pestovatelia avizovali výskyt klíčenia zrna priamo v klase. Po prechodnom miernom zlepšení počasia sa zberové práce začali prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a niektoré ich už aj ukončili. "Potvrdzujú sa naše očakávania, že s prechodom žatvy do severnejších oblastí Slovenska budú priemerné hektárové úrody jednotlivých plodín klesať," povedal Semančík.

Po zožatí viac ako 81 % plôch pšenice vychádza doterajší hektárový priemer na 4,25 tony. V medziročnom porovnaní je to o 22,8 % viac, v vlani však žatevné výsledky poznamenali rozsiahle záplavy. Priemerná úroda jačmeňov zatiaľ dosahuje 3,65 tony na hektár, čím prevyšuje vlaňajšok o 34,2 %. V prípade repky je tento ukazovateľ medziročne lepší o 12,7 % a vykazuje úroveň 2,22 tony na hektár. Z ďalších hustosiatych obilnín najviac pokročil zber raže, ktorá je už zožatá na viac ako 55 %, pričom hektárový priemer 3,04 tony je v porovnaní s vlaňajškom lepší o 36,3 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu