Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Inflácia sa v septembri spomalila

BRATISLAVA - Tempo medziročného rastu spotrebiteľských cien na Slovensku sa v septembri spomalilo na 4,6 percenta z augustových 5,1 percenta. V samotnom septembri ceny medzimesačne klesli o 0,3 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci sa nezmenili. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Čísla sú mierne nižšie než odhady analytikov, ktorí v priemere predpokladali medziročnú infláciu v septembri na 4,8 percenta.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, sa v septembri zvoľnilo na 2,4 percenta z augustových 2,8 percenta. V septembri ceny podľa jadrovej inflácie medzimesačne klesli o 0,3 percenta, predchádzajúci mesiac sa znížili o 0,1 percenta. V septembri medzimesačne najviac, o 4,6 percenta, klesli ceny za poštové a telekomunikačné služby. Po znížení cien pohonných hmôt o 2,2 percenta zlacnela doprava. Zdraželo naopak hlavne vzdelávanie, a to o 2,8 percenta.

V porovnaní s minulým rokom sa v deviatom mesiaci roka zvýšili ceny hlavne v zdravotníctve, a to o 15,2 percenta a v kategórii bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 11,8 percenta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu