Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odbory presadili rast minimálnej mzdy na 7600 Sk, rozhodne vláda

BRATISLAVA - Minimálna mzda by od októbra mala stúpnuť na 7600 Sk miesto pôvodne plánovaných 7500 korún. Dohodli sa na tom odborári na dnešnom rokovaní s premiérom Robertom Ficom a ekonomickými ministrami. O sto korún nižší nárast minimálnej mzdy navrhovalo ministerstvo práce vo vládnom nariadení, ktoré by mal kabinet prerokovať vo štvrtok. Súčasná výška minimálnej mzdy je 6900 korún.

V tomto vznikla dohoda," povedal novinárom po stretnutí Fico. Premiér teda vychádza v ústrety odborárom, ktorí na rokovaniach sociálnych partnerov žiadali zvýšiť minimálnu mzdu práve na 7600 Sk. Zamestnávatelia presadzovali jej nárast iba na 7430 korún, časť z nich je za úplné zrušenie tohto inštitútu.

"Dohodli sme sa na veciach, ktoré boli predmetom predchádzajúcich dohôd," vyhlásil prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Ivan Saktor. Strana premiéra Fica sa ešte pred júnovými parlamentnými voľbami, v ktorých zvíťazila, zaviazala k spolupráci s odbormi. Prisľúbila im, že okrem iného sa zasadí za obnovenie tripartity, zmení Zákonník práce a zavedie dve sadzby dane z pridanej hodnoty.

Ministri dnes hovorili s odborármi aj o navrhovaných zmenách v zdaňovaní príjmov, ktoré vláda prerokuje vo štvrtok. "Nemôžem vylúčiť, že návrh prejde určitými zmenami," pripustil Fico. Ministerstvo financií v ňom okrem iného navrhuje vyššie zdanenie pre lepšie zarábajúcich ľudí a zmeny v systéme darovania dvoch percent z daní neziskovým organizáciám.

Saktor zopakoval výhrady najmä proti zrušeniu možnosti odpočítať si z daňového základu 12.000 korún pre ľudí, ktorí si dobrovoľne šetria na dôchodok v rámci tretieho piliera. "Malo by to tak zostať ako istý ďalší zdroj dôchodkov pre zamestnancov a motivácia pre zamestnávateľov, aby im takýmto spôsobom pomohli," myslí si Saktor.

Odborári chcú miesto toho pritlačiť na vládu, aby prikročila k zmenám v druhom pilieri dôchodkového systému. "Budeme iniciovať, aby vláda našla spôsob ako znížiť odvody do druhého piliera," poznamenal Saktor. Povinné príspevky na dôchodok sa dnes delia v rovnakom pomere po deväť percent na súkromné účty sporiteľov a do Sociálnej poisťovne. Odborári to podľa Saktora považujú za pomer, ktorý si Slovensko z hľadiska fiškálnej politiky nemôže dovoliť.

Fico našiel spoločnú reč so Saktorom aj v urýchlení prípravy zákona o tripartite. "Chceli by sme, aby bol prerokovaný na novembrovej schôdzi parlamentu," uviedol Fico. Nová vláda tak zrejme opätovne posilní postavenie sociálnych partnerov, ktoré sa oslabilo za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu. Závery súčasnej Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva, v ktorej sa stretávajú ministri so zamestnávateľmi a odborármi, má pre kabinet iba odporúčací charakter.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu