Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lagardeová bude kandidovať na šéfku MMF

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska ministerka financií Christine Lagardeová (55) dnes oznámila, že sa bude uchádzať o post šéfky Medzinárodného menového fondu potom, ako dostala európsku podporu. "Rozhodla som sa predložiť moju kandidatúru na tento post," vyhlásila a dodala, že tak urobila po "zrelej úvahe".

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn pre francúzsky denník Les Echos povedal, že "Christine Lagardeová je bezpochyby osoba, ktorá má váhu na medzinárodnej scéne".

"Jej reputácia v posledných mesiacoch rástla vďaka schopnosti bojovať s dlhovou krízou v Európe a dobrému zvládnutiu francúzskeho predsedníctva skupiny ekonomicky silných krajín G20," povedal Rehn.

Lagardeovej kandidatúru okrem Francúzska podporuje Nemecko, Británia ako aj ďalšie európske krajiny. Na čele MMF je zvyčajne Európan, no rozvíjajúce sa ekonomiky tvrdia, že miesto šéfa fondu by malo teraz patriť ich kandidátovi, dodal Rehn.

Bývalý šéf MMF Francúz Dominique Strauss-Kahn minulý týždeň z čela fondu rezignoval pre obvinenie z údajného sexuálneho obťažovania chyžnej v newyorskom hoteli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu