Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MMF by mal mať nového šéfa do konca júna

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) by mal mať nového generálneho riaditeľa do konca júna. Informovalo o tom vedenie tejto medzinárodnej finančnej organizácie. Na miesto Dominiqua Straussa-Kahna, ktorý sa pravdepodobne dostal do rozporu so zákonom, je najväčšou favoritkou francúzska ministerka financií Christine Lagardeová.

Vedenie fondu publikovalo aj kritériá, podľa ktorých sa bude nový šéf organizácie vyberať. Musí pochádzať z niektorej z členských krajín MMF. Musí mať skúsenosti z formovania hospodárskej politiky a rozsiahle diplomatické schopnosti.
      
O obsadenie voľného kresla v MMF prejavili záujem aj rozvojové krajiny, najmä Čína a India. Spojené štáty zatiaľ zostávajú neutrálne. Mali by podporiť takého kandidáta, ktorý vo voľnom výberovom konaní dokáže získať väčšinovú podporu.
      
Komisár pre spoločný trh Michel Barnier pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt povedal, že je veľmi dôležité, aby Európania čo možno najskôr navrhli spoločného kandidáta na vedúcu pozíciu v MMF. Kandidát musí byť prijateľný tak pre Spojené štáty, najväčšieho podielnika fondu, ako aj pre rozvojový svet. Francúz Barnier dodal, že "to by nemala byť ťažká úloha".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu